Lepra caracterului

  „Apoi a turnat apă într-un lighean şi a început să spele picioarele ucenicilor şi să le şteargă cu ştergarul cu care era încins” Ioan 13:5

  Îmi amintesc de un anume serviciu divin, de Sfânta Cină de la Spitalul de leproşi din Masanga. Când a venit timpul pentru serviciul de spălare a picioarelor, am ales un pacient lepros care fusese un spin în coastele administraţiei spitalului, făcând opoziţie anumitor planuri ale spitalului.

  I-am spălat mai întâi picioarele. El purta sandale, deoarece întreaga labă a piciorului, inclusiv degetele, se dezintegraseră din cauza leprei. Când am îngenuncheat să-i spăl picioarele, mi-a spus că puteam să-i spăl doar piciorul stâng, pentru că la piciorul drept avea o rană ulceroasă. Experienţa a fost înfiorătoare.

  Lepra este o boală interesantă. Pentru un anume motiv, sistemul imunitar al corpului se comportă orbeşte faţă de un singur microb – Mycobacterium leprae. Nu este ca SIDA, care distruge capacitatea organismului de a lupta împotriva oricărui microb sau tumoare. Bacteriile leprei preferă părţile mai reci ale corpului, cum ar fi pielea, mucoasa membranelor ochilor şi nasului, şi nervii superficiali din întregul corp. Din cauza răspunsului incomplet sau insuficient al sistemului imunitar, bacteriile se multiplică netulburate.

  Degetele nu cad pur şi simplu, ci îşi pierd capacitatea de a simţi din cauza afectării nervilor. Fără senzitivitate nu există durere şi fără durere nu există nici o alarmă la nivelul creierului că un spin a penetrat piciorul sau că mâna ţine o oală atât de fierbinte, încât pielea este arsă. Aceste răniri şi infecţiile adiacente nu dor, aşa că tind să fie neglijate, având ca rezultat mai multă rănire care, în cele din urmă, duce la cangrenă şi pierderea degetelor şi chiar mai mult.

  Lecţiile spirituale sunt multe. Nu supunerea totală faţă de păcat (înfrângerea totală a sistemului imunitar, ca la SIDA) este cea care ne afectează caracterele. Un singur viciu sau păcat nutrit (o deficienţă imunitară faţă de o singură bacterie, ca în cazul leprei) poate fi la fel de devastatoare. Cu ajutorul Duhului Sfânt putem să percepem păcatul şi să scăpăm de el înainte să ne distrugă. Dar când conştiinţa noastră este tocită şi nu experimentăm consecinţa imediată a păcatului, deseori nu ne dăm seama de rezultatele tragice ale căilor noastre păcătoase până când nu e prea târziu.

  Doamne, dă-mi Duhul Tău cel Sfânt ca să discern micile ispite pe care Satana vrea să le folosească pentni a distruge şansa mea de a trăi o viaţă mai vibrantă.

  David Grellmann

  Lepra caracterului - 2017. Nu supunerea totală faţă de păcat este cea care ne afectează caracterele. Un singur viciu sau păcat nutrit poate fi la fel de devastatoare ca lepra. Cu ajutorul Duhului Sfânt putem să percepem păcatul şi să scăpăm de el înainte să ne distrugă.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...