Bătălie cu aglomerarea

„Adu-ţi aminte de ziua de odihnă ca s-o sfinţeşti.” Exod 20:8

Simţi uneori că pierzi bătălia cu aglomerarea? Profită de arma învingătoare a lui Dumnezeu: Sabatul.

Cea de-a patra poruncă spune: „Şase zile să lucrezi şi să-ţi faci lucrul tău. Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău. Să nu faci nici o lucrare în ea.” (Exod 20:9.10).

În cele şase zile de lucru din timpul săptămânii, poţi simţi că începi să te destrami. Dar o zi pe săptămână primeşti permisiunea – da, e poruncit – să te retragi într-un mod diferit.

• Retrage-te din zgomotul ceasului deşteptător, al aparatelor, traficului, telefoanelor.

• Retrage-te din calea purtătorilor de informaţii: ziare, radio, televizoare, faxuri şi computere.

• Retrage-te de la luarea deciziilor: acele comitete fără sfârşit şi discuţii şi conferinţe.

• Retrage-te din viaţa de afaceri – şi odihneşte-te în asigurarea dragostei lui Dumnezeu, mântuirea Lui şi valoarea pe care El o aşază asupra ta – nu asupra a ceea ce faci.

Porunca Sabatului este mai mult pentru azi decât pentru oricare timp din istorie. Abraham Joshua Heschel scrie despre Sabat: „Există un timp când scopul nu este a avea, ci a fi; nu a poseda, ci a da; nu a controla, ci a împărtăşi; nu a supune, ci a fi de acord. Viaţa merge rău când controlul spaţiului, achiziţionarea de lucruri în spaţiu devine singura noastră grijă.”

În timpul săptămânii, chiar imaginea noastră de sine devine îngropată în aglomerarea noastră. Sabatul, totuşi, se odihneşte pe un concept revoluţionar: noi avem valoare dincolo de ceea ce producem. Dumnezeu ne consideră valoroşi doar prin faptul că suntem noi înşine, copiii Lui. Asta înseamnă Sabatul.

Aşa cum scrie Tilden Edwards: „Oprirea din lucru testează credinţa noastră: se duce lumea de râpă, împreună cu mine, dacă încetez să lucrez un timp?”

Aglomerarea vieţii moderne ne zdrobeşte verticalitatea, ne răneşte imaginea de sine, ne împrăştie bucuria. Dar Sabatul sărbătoreşte bucuria de a fi cu totul în viaţă.

Doamne, îţi mulţumesc pentru Sabat. Cât de minunat este că ai creat acea zi pentru noi, în care să ne putem odihni de văltorile vieţii!

DeWitt S. Williams

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor