Evitând efectul oscilant al dietei

De ce cântăriţi argint pentru un lucru care nu hrăneşte? De ce vă daţi câştigul muncii pentru ceva care nu satură? Ascultaţi-Mă dar şi veţi mânca ce este bun şi sufletul vostru se va desfăta cu bucate gustoase. Isaia 55:2

„Am pierdut zeci de kilograme şi sunt încă grasă”, a exclamat frustrată o persoană care ţinea regim. Problema ei era că pierdea 2-3 kilograme o dată, apoi le recâştiga, doar ca să trebuiască să le piardă din nou. Numim aceasta efect oscilant, foarte asemănător popularei jucării „hopa Mitică”. Şi acesta este motivul pentru care regimurile de slăbire nu funcţionează.

Nu este greu să pierzi câteva kilograme în timpul primelor două săptămâni de regim. Îţi supraveghezi caloriile şi mănânci semnificativ mai puţin. Dar corpul tău nu ştie că încerci să slăbeşti şi crede că nu ai ce mânca, aşa că trece în „starea de foamete”. Metabolismul încetineşte, aşa că foloseşti energie mai puţină, ceea ce înseamnă că se ard mai puţine calorii. O dată ce metabolismul tău scade, este dificil să mai slăbeşti. Vestea rea este că metabolismul tău poate rămâne scăzut două luni după ce începi să mănânci normal. De aceea, după ce ţii regim, este foarte uşor să te îngraşi din nou.

Cercetătorii au demonstrat efectul „hopa Mitică” pe animale. Le-au îngrăşat, apoi le-au administrat o dietă scăzută în calorii. Animalele au slăbit, dar organismele lor au devenit mai eficiente în depozitarea de grăsimi, aşa că după ce s-au reîntors la dieta originală, bogată în grăsimi, şi-au recâştigat greutatea pierdută foarte uşor. A doua oară, când cercetătorii le-au restrâns dieta, le-a luat mai mult timp să piardă din greutate. Şi când animalele au început să recâştige greutatea a doua oară, au făcut-o mult mai repede şi au sfârşit prin a se îngrăşa mai mult.

Răspunsul la problema greutăţii tale nu este să te înfometezi, ci să începi un bun program de stil de viaţă. Combinaţia de calorii mai puţine din grăsimi şi mai mult exerciţiu îţi vor menţine metabolismul ridicat şi kilogramele se vor duce şi nu vor mai reveni.

Gândeşte-te la aceasta altfel: dacă efectul oscilant al dietei că are o influenţă atât de negativă asupra corpului tău, ce fel de efect va avea o viaţă de oscilare spirituală asupra sufletului tău? N-ar fi mai bună o dietă constantă din Cuvântul lui Dumnezeu decât să te conformezi o zi şi să încerci să improvizezi în ziua următoare?

Doamne, dă-mi disciplina de sine, ca să-mi menţin un stil de viaţă sănătos, fizic şi spiritual.

Jan W. & Kay Kuzma

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor