Articolul precedentNu trebuie să…
  Articolul următorÎnnoiți în duh

  Dorind să trăiești

  (La scăldătoarea Betesda)… Acolo se afla un om bolnav de treizeci şi opt de ani. Isus când l-a văzut zăcând… i-a zis: ‘Vrei să te faci sănătos?’… ‘Scoală-te’, i-a zis Isus, ‘ridică-ţi patul şi umblă’. Îndată omul acela s-a făcut sănătos, şi-a luat patul şi umbla. Ioan 5:3-9

  Am avut odată o pacientă teribil de independentă, care fusese mulţi ani bolnavă de diabet instalat la vârstă adultă şi de boală de inimă. În cele din urmă, a ajuns în spital, unde se părea că singura cale de a-i salva viaţa era să-i amputăm piciorul infectat.

  I-am prezentat opţiunile. Prima era să continue aşa cum trăise până atunci şi va sfârşi într-un cămin de îngrijire, unde cineva va avea grijă de cangrena ei progresivă, care îi va lua viaţa în cele din urmă.

  A doua alegere era să-i amputăm piciorul înainte să se ajungă la aceasta, ceea ce însemna că putea trăi o viaţă satisfăcătoare.

  Răspunsul ei a fost un emfatic: „Nu, nu vreau să mi se amputeze piciorul şi nu voi merge într-un cămin de îngrijire!”

  Am încercat s-o conving, dar ea s-a întors şi a plecat. Cu inima strânsă, am plecat. Mai târziu am fost şocat să aflu că la câteva ore după aceea a murit. Nu exista nici un motiv acut pentru un sfârşit imediat. Sănătatea ei era slăbită, da, dar eu mă aşteptam ca ea să mai trăiască între şase săptămâni şi doi ani.

  Sunt convins că a vrut să moară. Gândurile cuiva pot fi incredibil de puternice.

  Şi apoi am descoperit ceea ce a scris Ellen White despre puterea voinţei. „Exercitându-şi puterea voinţei pentru a se raporta corect la viaţa pe care o au, pacienţii pot face mult în ce priveşte cooperarea cu eforturile medicului pentru refacerea lor. Sunt mii dintre aceia care îşi pot redobândi sănătatea, dacă vor. Domnul nu doreşte ca ei să fie bolnavi. El îi vrea sănătoşi şi fericiţi, iar ei ar trebui să ia hotărârea de a se însănătoşi” (Divina vindecare, p. 231).

  Dacă ea şi-ar fi folosit puterea voinţei de a trăi şi dacă ar fi exersat şi ar fi mâncat o dietă sănătoasă, ar fi putut evita obezitatea şi problemele de sănătate. Nimic n-a forţat-o să adopte stilul de viaţă nesănătos al părinţilor ei, dar a facut-o. Şi în cele din urmă, în loc să vrea să trăiască, aşa cum a lăcut paraliticul care şi-a luat patul şi a mers, a vrut să moară!

  Cum poţi folosi puterea voinţei ca să trăieşti o viaţa mai vibrantă!

  George Kuzma

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Totul strălucește

  În ziua aceea, când va veni să Își ia pietrele prețioase, ne vom putea așeza cu bucurie alături de ceilalți care au trecut prin procesul de lustruire, ca să strălucim ca stelele, pentru totdeauna.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Krisztus a Bíró

  „Az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta.” (Ján 5,22)„Tanításaiban Krisztus...