Dorind să trăiești

(La scăldătoarea Betesda)… Acolo se afla un om bolnav de treizeci şi opt de ani. Isus când l-a văzut zăcând… i-a zis: ‘Vrei să te faci sănătos?’… ‘Scoală-te’, i-a zis Isus, ‘ridică-ţi patul şi umblă’. Îndată omul acela s-a făcut sănătos, şi-a luat patul şi umbla. Ioan 5:3-9

Am avut odată o pacientă teribil de independentă, care fusese mulţi ani bolnavă de diabet instalat la vârstă adultă şi de boală de inimă. În cele din urmă, a ajuns în spital, unde se părea că singura cale de a-i salva viaţa era să-i amputăm piciorul infectat.

I-am prezentat opţiunile. Prima era să continue aşa cum trăise până atunci şi va sfârşi într-un cămin de îngrijire, unde cineva va avea grijă de cangrena ei progresivă, care îi va lua viaţa în cele din urmă.

A doua alegere era să-i amputăm piciorul înainte să se ajungă la aceasta, ceea ce însemna că putea trăi o viaţă satisfăcătoare.

Răspunsul ei a fost un emfatic: „Nu, nu vreau să mi se amputeze piciorul şi nu voi merge într-un cămin de îngrijire!”

Am încercat s-o conving, dar ea s-a întors şi a plecat. Cu inima strânsă, am plecat. Mai târziu am fost şocat să aflu că la câteva ore după aceea a murit. Nu exista nici un motiv acut pentru un sfârşit imediat. Sănătatea ei era slăbită, da, dar eu mă aşteptam ca ea să mai trăiască între şase săptămâni şi doi ani.

Sunt convins că a vrut să moară. Gândurile cuiva pot fi incredibil de puternice.

Şi apoi am descoperit ceea ce a scris Ellen White despre puterea voinţei. „Exercitându-şi puterea voinţei pentru a se raporta corect la viaţa pe care o au, pacienţii pot face mult în ce priveşte cooperarea cu eforturile medicului pentru refacerea lor. Sunt mii dintre aceia care îşi pot redobândi sănătatea, dacă vor. Domnul nu doreşte ca ei să fie bolnavi. El îi vrea sănătoşi şi fericiţi, iar ei ar trebui să ia hotărârea de a se însănătoşi” (Divina vindecare, p. 231).

Dacă ea şi-ar fi folosit puterea voinţei de a trăi şi dacă ar fi exersat şi ar fi mâncat o dietă sănătoasă, ar fi putut evita obezitatea şi problemele de sănătate. Nimic n-a forţat-o să adopte stilul de viaţă nesănătos al părinţilor ei, dar a facut-o. Şi în cele din urmă, în loc să vrea să trăiască, aşa cum a lăcut paraliticul care şi-a luat patul şi a mers, a vrut să moară!

Cum poţi folosi puterea voinţei ca să trăieşti o viaţa mai vibrantă!

George Kuzma

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor