Articolul precedentNemurirea
  Articolul următorDeznădăjduit de religioși

  Fă un legământ cu ochii tăi

  Făcusem un legământ cu ochii mei şi nu mi-aş fi oprit privirile asupra unei fecioare. Dar ce soartă mi-a păstrat Dumnezeu de sus? Ce moştenire mi-a trimis Cel Atotputernic din ceruri? Pieirea nu-i oare pentru cel rău şi nenorocirea pentru cei ce fac fărădelege? N-a cunoscut Dumnezeu căile mele? Nu mi-a numărat El toţi paşii mei? Iov 31:1-4

  Mai mult de 60% din nervii cranieni, care ies şi intră direct în creier, au de a face cu ochii. Intrările vizuale depăşesc toate celelalte simţuri combinate, explicând profunda influenţă a ochilor. Chiar cantitatea de lumină văzută are un efect puternic asupra organismului. Fermierii care cresc păsări folosesc lumini fluorescente în timpul nopţii, ca să păcălească hormonii găinilor, prin ochii lor, făcându-i să creadă că este încă vară şi să continue să facă ouă. Găinile pur şi simplu nu pot face nimic. Oamenii par să răspundă mai mult la absenţa luminii. Zilele mai scurte şi iernile întunecate din ţările nordice îi fac pe mulţi oameni depresivi şi chiar îi conduc la sinucidere, o stare cunoscută sub numele de „tulburare afectivă de anotimp”. Pur şi simplu, ei nu pot face nimic.

  Conţinutul a ceea ce vedem este chiar mai influent. Epoca noastră este spectaculos de vizuală, asaltându-ne ochii şi deci mintea cu o propagandă aproape copleşitoare. Televizoare prin cablu, cu ecrane mari, jocuri video computerizate, cinematografe cu filme tridimensionale cu ecrane uriaşe, reviste pline de culori şi cărţi cu mai multe ilustraţii decât text – toate continuă barajul. A permite ochilor să se oprească asupra a ceea ce este greşit sau rău va învinge toate restricţiile. Doar după ce Eva s-a mai uitat o dată şi a văzut că fructul „era plăcut la privit”, a păcătuit (Geneza 3:6).

  Ca o pază vizuală pentru ochii lor, Dumnezeu i-a instruit pe evrei să-şi facă ciucuri la colţurile veşmintelor. „Când veţi avea ciucurele acesta, să vă uitaţi la el şi să vă aduceţi aminte de toate poruncile Domnului, ca să le împliniţi şi să nu urmaţi după poftele inimilor voastre şi după poftele ochilor voştri, ca să vă lăsaţi târâţi de desfrânare” (Num. 15,39). Privitul înapoi spre cetăţile condamnate a fost ceea ce a costat-o viaţa pe soţia lui Lot.

  Modelele la modă, atât de provocator purtate de multe femei, sunt stimuli vizuali foarte puternici. Acestea şi ziarele sau filmele cu material sugestiv îi fac pe bărbaţi să răspundă cu hormonii lor, aşa cum fac găinile la lumină. Ei, pur şi simplu, nu pot face nimic.

  Dacă găina şi-ar da seama că nu trebuie să se uite la lumină, ci să închidă ochii…

  Eşti şi tu uneori ca o găină? Doamne, dă putere voinţei mele, ca să-mi închid ochii în faţa tentaţiilor lumii.

  Izak Wessels

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...