Făcusem un legământ cu ochii mei şi nu mi-aş fi oprit privirile asupra unei fecioare. Dar ce soartă mi-a păstrat Dumnezeu de sus? Ce moştenire mi-a trimis Cel Atotputernic din ceruri? Pieirea nu-i oare pentru cel rău şi nenorocirea pentru cei ce fac fărădelege? N-a cunoscut Dumnezeu căile mele? Nu mi-a numărat El toţi paşii mei? Iov 31:1-4
Mai mult de 60% din nervii cranieni, care ies şi intră direct în creier, au de a face cu ochii. Intrările vizuale depăşesc toate celelalte simţuri combinate, explicând profunda influenţă a ochilor. Chiar cantitatea de lumină văzută are un efect puternic asupra organismului. Fermierii care cresc păsări folosesc lumini fluorescente în timpul nopţii, ca să păcălească hormonii găinilor, prin ochii lor, făcându-i să creadă că este încă vară şi să continue să facă ouă. Găinile pur şi simplu nu pot face nimic. Oamenii par să răspundă mai mult la absenţa luminii. Zilele mai scurte şi iernile întunecate din ţările nordice îi fac pe mulţi oameni depresivi şi chiar îi conduc la sinucidere, o stare cunoscută sub numele de „tulburare afectivă de anotimp”. Pur şi simplu, ei nu pot face nimic.
Conţinutul a ceea ce vedem este chiar mai influent. Epoca noastră este spectaculos de vizuală, asaltându-ne ochii şi deci mintea cu o propagandă aproape copleşitoare. Televizoare prin cablu, cu ecrane mari, jocuri video computerizate, cinematografe cu filme tridimensionale cu ecrane uriaşe, reviste pline de culori şi cărţi cu mai multe ilustraţii decât text – toate continuă barajul. A permite ochilor să se oprească asupra a ceea ce este greşit sau rău va învinge toate restricţiile. Doar după ce Eva s-a mai uitat o dată şi a văzut că fructul „era plăcut la privit”, a păcătuit (Geneza 3:6).
Ca o pază vizuală pentru ochii lor, Dumnezeu i-a instruit pe evrei să-şi facă ciucuri la colţurile veşmintelor. „Când veţi avea ciucurele acesta, să vă uitaţi la el şi să vă aduceţi aminte de toate poruncile Domnului, ca să le împliniţi şi să nu urmaţi după poftele inimilor voastre şi după poftele ochilor voştri, ca să vă lăsaţi târâţi de desfrânare” (Num. 15,39). Privitul înapoi spre cetăţile condamnate a fost ceea ce a costat-o viaţa pe soţia lui Lot.
Modelele la modă, atât de provocator purtate de multe femei, sunt stimuli vizuali foarte puternici. Acestea şi ziarele sau filmele cu material sugestiv îi fac pe bărbaţi să răspundă cu hormonii lor, aşa cum fac găinile la lumină. Ei, pur şi simplu, nu pot face nimic.
Dacă găina şi-ar da seama că nu trebuie să se uite la lumină, ci să închidă ochii…
Eşti şi tu uneori ca o găină? Doamne, dă putere voinţei mele, ca să-mi închid ochii în faţa tentaţiilor lumii.
Izak Wessels