Taci din gură

  Dacă cineva crede că este religios şi nu-şi înfrânează limba, ci îşi înşală inima, religia unui astfel de om este zadarnică. Iacov 1:26

  Sarcina de a realiza o carte cu subiect devoţional în trei luni, prin contactarea diferitelor persoane care aveau o povestire sau un mesaj inspirator, pentru editarea finală, a însemnat că nu aveam timp să mă mai gândesc şi la altceva. De câte ori întâlnesc un prieten, îl întreb dacă are o povestire care îi va ajuta pe oameni să trăiască o viaţă mai plină de sens. Şi astfel, acum câteva săptămâni când am fost pe la Harry, i-am spus:

  – Am nevoie de un devoţional despre sănătate de la tine.

  El m-a privit nedumerit.

  – Spune-mi cum îţi păstrezi sănătatea, am continuat.

  Harry a râs şi, făcând cu ochiul, a replicat:

  – Am învăţat că cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru sănătatea mea este s-o fac pe soţia mea fericită şi să tac din gură!

  Am râs amândoi. Dar ceea ce a spus Harry este foarte adevărat. Dacă vrei să ai o relaţie sănătoasă, care să-ţi aducă satisfacţie personală şi fericire, nu-i poţi răni pe alţii aruncând afară tot ce-ţi trece prin minte. Fericirea vine ca un rezultat al faptului că îi faci pe alţii fericiţi, nu căutând să fii tu numărul unu. Fiecare dintre noi, în relaţiile noastre – fie cu soţul, soţia, părinţii, copiii, vecinii sau prietenii noştri are nevoie să afle ce poate face ca să contribuie la fericirea celorlalţi şi să treacă la acţiune. Şi uneori aceasta înseamnă că va trebui să ne schimbăm.

  Aşteptând la rând, la o casă, într-o zi am văzut o reclamă. „Bărbatul lipeşte gura femeii limbute!” Am zâmbit. Dar mă întreb câţi soţi sau soţii au citit aceste rânduri şi au gândit: Mi-aş dori să pot face asta! Uneori mă întreb dacă regele Solomon a simţit acelaşi lucru când a spus: „Mai bine să locuieşti într-un pământ pustiu, decât cu o nevastă gâlcevitoare şi supărăcioasă” (Proverbe 21:19).

  Dacă ai probleme cu înfrânarea limbii, dacă îţi dai seama că spui lucruri pe care ţi-ai fi dorit să nu le spui, dacă cuvintele tale îi rănesc uneori pe cei pe care îi iubeşti, dă-mi voie să-ţi sugerez să faci ceea ce face Harry: numără până la 50 înainte să vorbeşti. S-ar putea să afli că acest fel de înfrânare a limbii este bun pentru sănătatea ta!

  Ce ai putea sâ faci, ca să-i faci pe alţii fericiţi?

  Kay Kuzma

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...