Articolul precedentMuzica ta
  Articolul următorCreștere în supunere

  Înțelept cu inima

  Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii. Proverbe 4:23

  După ce regele David a comis adulter cu Bat-Şeba, el a cerut îndurarea lui Dumnezeu şi s-a rugat: „Zideşte în mine o inimă curată, Dumnezeule, pune în mine un duh nou şi statornic!” (Psalmul 51:10). Deşi înţelegem că David nu cerea o inimă curată în mod literal, în termeni moderni, el îi cerea lui Dumnezeu o minte curată. Citind despre inimă în Biblie, aflăm că în mod tipic scriitorii se referă la gândurile şi atitudinile noastre – minţile noastre.

  Neuropsihologii, studiind mintea şi creierul, au început să înţeleagă că fiecare acţiune şi gând pe care îl avem există doar în neuronii şi substanţele neurochimice din mintea noastră. Gândurile se transferă prin neuroni şi din sinapsă în sinapsă, formând cărări şi reţele intim implicate în tot ce facem, de la recunoaşterea unui cuvânt sau sunet până la a ne aminti ce înseamnă, unde l-am văzut sau auzit mai înainte şi cum am putea răspunde la el. Creierele noastre stochează amintiri şi experienţe, ce am învăţat şi ce am făcut. Noi legături neuronale şi cărări, care la început trimiteau doar râuleţe de semnale electrochimice, pot deveni fluvii care trimit torente de informaţie.

  Ce a însemnat aceasta pentru regele David este adevărat şi pentru noi, astăzi. Fiecare faptă sau gând, orice percepem, face schimbări, oricât de mici, în structura creierelor noastre, şi peste timp aceste lucruri cu care noi devenim foarte familiari creează legături mai puternice şi cărări bine bătătorite în creierele noastre. Ştiind aceasta, este de înţeles că a fi „înţelept cu inima” implică o luare în considerare atentă a tipurilor de modele pe care le stabilim în vieţile noastre, ca şi a experienţelor în care ne implicăm pe noi înşine şi pe alţii. Aşa cum vechile cuvinte bine cunoscute ne îndeamnă: „Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească” (Filipeni 4:8).

  Doamne, rugăciunea mea este să fiu „înţelept cu inima” şi ca Tu să creezi în mine o minte curată. Amin!

  Connie M. Dunn

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...