Articolul precedentMuzica ta
  Articolul următorCreștere în supunere

  Înțelept cu inima

  Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii. Proverbe 4:23

  După ce regele David a comis adulter cu Bat-Şeba, el a cerut îndurarea lui Dumnezeu şi s-a rugat: „Zideşte în mine o inimă curată, Dumnezeule, pune în mine un duh nou şi statornic!” (Psalmul 51:10). Deşi înţelegem că David nu cerea o inimă curată în mod literal, în termeni moderni, el îi cerea lui Dumnezeu o minte curată. Citind despre inimă în Biblie, aflăm că în mod tipic scriitorii se referă la gândurile şi atitudinile noastre – minţile noastre.

  Neuropsihologii, studiind mintea şi creierul, au început să înţeleagă că fiecare acţiune şi gând pe care îl avem există doar în neuronii şi substanţele neurochimice din mintea noastră. Gândurile se transferă prin neuroni şi din sinapsă în sinapsă, formând cărări şi reţele intim implicate în tot ce facem, de la recunoaşterea unui cuvânt sau sunet până la a ne aminti ce înseamnă, unde l-am văzut sau auzit mai înainte şi cum am putea răspunde la el. Creierele noastre stochează amintiri şi experienţe, ce am învăţat şi ce am făcut. Noi legături neuronale şi cărări, care la început trimiteau doar râuleţe de semnale electrochimice, pot deveni fluvii care trimit torente de informaţie.

  Ce a însemnat aceasta pentru regele David este adevărat şi pentru noi, astăzi. Fiecare faptă sau gând, orice percepem, face schimbări, oricât de mici, în structura creierelor noastre, şi peste timp aceste lucruri cu care noi devenim foarte familiari creează legături mai puternice şi cărări bine bătătorite în creierele noastre. Ştiind aceasta, este de înţeles că a fi „înţelept cu inima” implică o luare în considerare atentă a tipurilor de modele pe care le stabilim în vieţile noastre, ca şi a experienţelor în care ne implicăm pe noi înşine şi pe alţii. Aşa cum vechile cuvinte bine cunoscute ne îndeamnă: „Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească” (Filipeni 4:8).

  Doamne, rugăciunea mea este să fiu „înţelept cu inima” şi ca Tu să creezi în mine o minte curată. Amin!

  Connie M. Dunn

  Înțelept cu inima - 2017. Fiecare faptă sau gând, orice percepem, face schimbări, oricât de mici, în structura creierelor noastre, şi peste timp aceste lucruri cu care noi devenim foarte familiari creează legături mai puternice şi cărări bine bătătorite în creierele noastre.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...