Articolul precedentMuzica ta
  Articolul următorCreștere în supunere

  Înțelept cu inima

  Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii. Proverbe 4:23

  După ce regele David a comis adulter cu Bat-Şeba, el a cerut îndurarea lui Dumnezeu şi s-a rugat: „Zideşte în mine o inimă curată, Dumnezeule, pune în mine un duh nou şi statornic!” (Psalmul 51:10). Deşi înţelegem că David nu cerea o inimă curată în mod literal, în termeni moderni, el îi cerea lui Dumnezeu o minte curată. Citind despre inimă în Biblie, aflăm că în mod tipic scriitorii se referă la gândurile şi atitudinile noastre – minţile noastre.

  Neuropsihologii, studiind mintea şi creierul, au început să înţeleagă că fiecare acţiune şi gând pe care îl avem există doar în neuronii şi substanţele neurochimice din mintea noastră. Gândurile se transferă prin neuroni şi din sinapsă în sinapsă, formând cărări şi reţele intim implicate în tot ce facem, de la recunoaşterea unui cuvânt sau sunet până la a ne aminti ce înseamnă, unde l-am văzut sau auzit mai înainte şi cum am putea răspunde la el. Creierele noastre stochează amintiri şi experienţe, ce am învăţat şi ce am făcut. Noi legături neuronale şi cărări, care la început trimiteau doar râuleţe de semnale electrochimice, pot deveni fluvii care trimit torente de informaţie.

  Ce a însemnat aceasta pentru regele David este adevărat şi pentru noi, astăzi. Fiecare faptă sau gând, orice percepem, face schimbări, oricât de mici, în structura creierelor noastre, şi peste timp aceste lucruri cu care noi devenim foarte familiari creează legături mai puternice şi cărări bine bătătorite în creierele noastre. Ştiind aceasta, este de înţeles că a fi „înţelept cu inima” implică o luare în considerare atentă a tipurilor de modele pe care le stabilim în vieţile noastre, ca şi a experienţelor în care ne implicăm pe noi înşine şi pe alţii. Aşa cum vechile cuvinte bine cunoscute ne îndeamnă: „Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească” (Filipeni 4:8).

  Doamne, rugăciunea mea este să fiu „înţelept cu inima” şi ca Tu să creezi în mine o minte curată. Amin!

  Connie M. Dunn

  Înțelept cu inima - 2017. Fiecare faptă sau gând, orice percepem, face schimbări, oricât de mici, în structura creierelor noastre, şi peste timp aceste lucruri cu care noi devenim foarte familiari creează legături mai puternice şi cărări bine bătătorite în creierele noastre.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...