Intoleranța

De ce cântăriţi argint pentru un lucru care nu hrăneşte? De ce vă daţi câştigul muncii pentru ceva care nu satură? Isaia 55:2

June a intrat în cabinetul meu, acuzând probleme abdominale serioase. După ce am ascultat atent istoricul şi am examinat-o, i-am spus că s-ar putea să aibă o deficienţă a unei enzime, numită lactază. Stomacul ei nu putea să digere cum trebuie produsele lactate, determinând balonare, crampe sau diaree. În consecinţă, i-am recomandat să evite toate produsele lactate pentru următoarele trei săptămâni.

June era sceptică. Totuşi, nu după mult timp, s-a întors la cabinetul meu, convinsă că identificasem într-adevăr problema ei. O dietă fără produse lactate a făcut ca simptomele să dispară.

Ironia din povestea lui June este faptul că ea avea, fără îndoială, motive serioase să folosească produse lactate. Ea credea că erau o sursă bună de calciu sau proteine. Sau, poate, pur şi simplu îi plăceau. Totuşi, indiferent cât de bune păreau, acestea cauzau necazul ei ascuns.

Deşi există îngrijorări din ce în ce mai multe despre efectele pe care produsele lactate le au asupra sănătăţii, scopul meu nu este să condamn, ci să recunosc că acesta este un grup de alimente care de multe ori cauzează probleme acute, deseori neidentificate de cei afectaţi.

Aceasta ne oferă o ilustraţie. Cu toate că am crescut mari cu ceva – de exemplu, produsele lactate -, nu înseamnă că sunt neapărat bune pentru noi. În unele cazuri, chiar afectează negativ sănătatea.

Prin contrast, un alt „produs lactat”, „laptele duhovnicesc şi curat” (1 Petru 2:2), poate fi digerat de toţi cei care doresc să primească iluminarea Duhului. În domeniul fizic, un anumit aliment poate cauza probleme pentru anumiţi indivizi, chiar dacă majoritatea oamenilor îl consideră ca fiind nu chiar aşa de rău, chiar bun sau excelent. La fel şi în domeniul spiritual, Duhul prin Cuvânt ne poate convinge să eliminăm din viaţa noastră anumite lucruri. Aceste lucruri pot să nu fie rele în ele însele, pot fi chiar bune sau chiar de dorit pentru alţii. Totuşi, din cauza naturii şi tendinţelor noastre, singura cale pentru o sănătate totală – fizică sau spirituală – implică eliminarea totală din viaţa ta a acelui obicei.

Eşti gata să-I ceri lui Dumnezeu să-ți cerceteze viaţa şi să vadă dacă trebuie să pui deoparte unele lucruri care pot fi acceptabile sau chiar bune pentru alţii?

David J. DeRose

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video