Dar un samaritean, care era în călătorie, a venit în locul unde era el, şi când l-a văzut, i s-a făcut milă de el. S-a apropiat de i-a legat rănile şi a turnat peste ele untdelemn şi vin; apoi l-a pus pe dobitocul lui l-a dus la un han şi a îngrijit de el. Luca 10:33-34
Dale Shields a căzut într-o depresie adâncă, după ce a avut o operaţie de bypass. El şi-a pierdut orice speranţă de viaţă, spunând că nu mai are pentru ce să trăiască. Apoi, într-o zi, când pescuia pe un debarcader în Florida, a văzut un pelican prins în capcană, care murea pe stânci. L-a salvat, luându-1 acasă şi având grijă de el până s-a vindecat. De atunci, Dale Shields şi-a dedicat viaţa salvării miilor de păsări rănite de elicoptere sau de plase de pescuit. Este numit „omul pelican”.
Faptul uimitor este că, ajutându-i pe alţii, s-a ajutat singur şi a descoperit„dublul efect al vindecării”. Salvând păsările neajutorate, el a sfârşit prin a se salva pe sine. El a găsit un motiv să trăiască. „Aceste păsări au nevoie de mine”, spunea el. „Cineva trebuie să ajute păsările în nevoie.”
Dacă oamenii ar descoperi dublul efect al vindecării şi i-ar căuta pe cei în nevoie, în loc să se concentreze asupra lor înşişi şi a condiţiei lor mizerabile!… Abraham Lincoln a spus că îndepărtarea durerii altora duce la îndepărtarea propriei dureri.
Dr. Karl Menninger, faimosul psihiatru, a ţinut odată o conferinţă despre sănătatea mintală şi răspundea întrebărilor din sală.
„Ce aţi sfătui pe cineva să facă”, a întrebat un om. „dacă acea persoană simte apropierea unei crize nervoase?”
Cei mai mulţi oameni se aşteptau ca el să răspundă: „Să meargă la un psihiatru”. Spre uimirea lor. El a spus: „Încuie-ţi casa, mergi de-a lungul căii ferate, găseşte pe cineva în nevoie şi fă ceva, ca să ajuţi acea persoană.”
Îmi place gândul pe care îl exprimă Ellen G. White: „Facerea binelui este o lucrare din care beneficiază atât dătătorul, cât şi primitorul. Dacă uiţi de eul tău, în interesul pentru alţii, câştigi victoria asupra infirmităţilor tale. Satisfacţia pe care o vei realiza în facerea binelui te ajută mult în recuperarea tonusului sănătos al imaginaţiei. Plăcerea de a face bine animă mintea şi vibrează prin întreg corpul” (Testimonies, voi. 2, p. 534).
Te provoc să începi să-i slujeşti pe alţii şi să experimentezi pentru tine însuţi dublul efect al vindecării!
Doamne, dă-mi inima samariteanului milos, ca să-i slujesc pe alţii în mod neegoist.
Antonio M. Rosario