Dublul efect al vindecării

Dar un samaritean, care era în călătorie, a venit în locul unde era el, şi când l-a văzut, i s-a făcut milă de el. S-a apropiat de i-a legat rănile şi a turnat peste ele untdelemn şi vin; apoi l-a pus pe dobitocul lui l-a dus la un han şi a îngrijit de el. Luca 10:33-34

Dale Shields a căzut într-o depresie adâncă, după ce a avut o operaţie de bypass. El şi-a pierdut orice speranţă de viaţă, spunând că nu mai are pentru ce să trăiască. Apoi, într-o zi, când pescuia pe un debarcader în Florida, a văzut un pelican prins în capcană, care murea pe stânci. L-a salvat, luându-1 acasă şi având grijă de el până s-a vindecat. De atunci, Dale Shields şi-a dedicat viaţa salvării miilor de păsări rănite de elicoptere sau de plase de pescuit. Este numit „omul pelican”.

Faptul uimitor este că, ajutându-i pe alţii, s-a ajutat singur şi a descoperit„dublul efect al vindecării”. Salvând păsările neajutorate, el a sfârşit prin a se salva pe sine. El a găsit un motiv să trăiască. „Aceste păsări au nevoie de mine”, spunea el. „Cineva trebuie să ajute păsările în nevoie.”

Dacă oamenii ar descoperi dublul efect al vindecării şi i-ar căuta pe cei în nevoie, în loc să se concentreze asupra lor înşişi şi a condiţiei lor mizerabile!… Abraham Lincoln a spus că îndepărtarea durerii altora duce la îndepărtarea propriei dureri.

Dr. Karl Menninger, faimosul psihiatru, a ţinut odată o conferinţă despre sănătatea mintală şi răspundea întrebărilor din sală.

„Ce aţi sfătui pe cineva să facă”, a întrebat un om. „dacă acea persoană simte apropierea unei crize nervoase?”

Cei mai mulţi oameni se aşteptau ca el să răspundă: „Să meargă la un psihiatru”. Spre uimirea lor. El a spus: „Încuie-ţi casa, mergi de-a lungul căii ferate, găseşte pe cineva în nevoie şi fă ceva, ca să ajuţi acea persoană.”

Îmi place gândul pe care îl exprimă Ellen G. White: „Facerea binelui este o lucrare din care beneficiază atât dătătorul, cât şi primitorul. Dacă uiţi de eul tău, în interesul pentru alţii, câştigi victoria asupra infirmităţilor tale. Satisfacţia pe care o vei realiza în facerea binelui te ajută mult în recuperarea tonusului sănătos al imaginaţiei. Plăcerea de a face bine animă mintea şi vibrează prin întreg corpul” (Testimonies, voi. 2, p. 534).

Te provoc să începi să-i slujeşti pe alţii şi să experimentezi pentru tine însuţi dublul efect al vindecării!

Doamne, dă-mi inima samariteanului milos, ca să-i slujesc pe alţii în mod neegoist.

Antonio M. Rosario

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor