Articolul precedentMadiba
  Articolul următorA te căsători și a rămâne căsătorit

  Scoală-te și mănâncă

  S-a culcat şi a adormit sub un ienupăr. Şi iată, l-a atins un înger şi i-a zis: ‘Scoală-te şi mănâncă’. 1 Regi 19:5

  Fusese o zi lungă, plină de încercări şi de oboseală. Ilie avusese puţin timp sau deloc să mănânce şi cu siguranţă nici un fel de timp să se odihnească. A trebuit să fie foarte atent la mişcările preoţilor lui Baal. Mai mult de 12 butoaie cu apă fuseseră cărate sus pe munte în acea zi, probabil din marea de la poalele lui. Urmând manifestarea dramatică a focurilor de artificii ale lui Dumnezeu, Ilie primise ordinul să facă dreptate, omorând pe toţi preoţii lui Baal. A fost o perioadă foarte tensionată din punct de vedere fizic şi emoţional.

  Ilie se rugase intens de şapte ori pentru ploaie şi, când în cele din urmă aceasta a venit, el a alergat înaintea carului lui Ahab, cam 40 km, printr-o ploaie torenţială, până la porţile Izreelului.

  Era total extenuat fizic şi epuizat emoţional, când un mesager l-a anunţat că era pe lista neagră a Izabelei.

  Imediat, el şi slujitorul lui au fugit spre Beer-Şeba, un drum de 140 km, şi apoi alţi 30 de km în deşert. Vechea Palestină nu avea refugii sau metrouri. Doar un copac de ienupăr. Acolo Ilie s-a prăbuşit, i-a cerut lui Dumnezeu să moară şi a adormit.

  Apoi l-a atins un înger. Fiinţa cerească nu i-a făcut nici o mustrare ironică, nici o critică de genul „Unde îţi este credinţa?”, nici un fel de „Nu crezi că dacă Dumnezeu te-a putut proteja de toţi preoţii lui Baal, te-ar putea apăra şi de Izabela?”

  Nu, înregistrarea biblică spune simplu că îngerul i-a dat pâine proaspătă şi un ulcior de apă şi i-a zis:„Scoală-te şi mănâncă.”

  Ilie a mâncat. A băut. A dormit.

  Apoi, intră din nou îngerul şi spune: „Scoală-te şi mănâncă; fiindcă drumul pe care-l ai de făcut este prea lung pentru tine” (1 Regi 19:7). Dumnezeu ştia că va trebui să facă o călătorie de 350 km, zi şi noapte, timp de patruzeci de zile, până la Muntele Horeb, următorul popas pentru odihnă.

  Dumnezeu ştie că nu putem face faţă conflictelor spirituale, până când nu avem trupurile fizice înapoi în echilibru.

  Cum este cu tine astăzi? Ai fost suprastresat, ai lucrat prea mult, eşti supra-împovărat? Odihneşte-te, apoi „scoală-te şi mănâncă” hrana şi băutura îngerilor.

  Îţi mulţumesc, Doamne, pentru că-mi împlineşti toate nevoile: pentru odihnă, pentru hrană şi pentru băutură. Şi Doamne, ajută-mă să-mi amintesc, când sunt foarte stresat, că Tu nu-mi ceri să merg până când viaţa mea este adusă înapoi în echilibru. Amin.

  Betty M. Hoehn

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...