Articolul precedentMadiba
  Articolul următorA te căsători și a rămâne căsătorit

  Scoală-te și mănâncă

  S-a culcat şi a adormit sub un ienupăr. Şi iată, l-a atins un înger şi i-a zis: ‘Scoală-te şi mănâncă’. 1 Regi 19:5

  Fusese o zi lungă, plină de încercări şi de oboseală. Ilie avusese puţin timp sau deloc să mănânce şi cu siguranţă nici un fel de timp să se odihnească. A trebuit să fie foarte atent la mişcările preoţilor lui Baal. Mai mult de 12 butoaie cu apă fuseseră cărate sus pe munte în acea zi, probabil din marea de la poalele lui. Urmând manifestarea dramatică a focurilor de artificii ale lui Dumnezeu, Ilie primise ordinul să facă dreptate, omorând pe toţi preoţii lui Baal. A fost o perioadă foarte tensionată din punct de vedere fizic şi emoţional.

  Ilie se rugase intens de şapte ori pentru ploaie şi, când în cele din urmă aceasta a venit, el a alergat înaintea carului lui Ahab, cam 40 km, printr-o ploaie torenţială, până la porţile Izreelului.

  Era total extenuat fizic şi epuizat emoţional, când un mesager l-a anunţat că era pe lista neagră a Izabelei.

  Imediat, el şi slujitorul lui au fugit spre Beer-Şeba, un drum de 140 km, şi apoi alţi 30 de km în deşert. Vechea Palestină nu avea refugii sau metrouri. Doar un copac de ienupăr. Acolo Ilie s-a prăbuşit, i-a cerut lui Dumnezeu să moară şi a adormit.

  Apoi l-a atins un înger. Fiinţa cerească nu i-a făcut nici o mustrare ironică, nici o critică de genul „Unde îţi este credinţa?”, nici un fel de „Nu crezi că dacă Dumnezeu te-a putut proteja de toţi preoţii lui Baal, te-ar putea apăra şi de Izabela?”

  Nu, înregistrarea biblică spune simplu că îngerul i-a dat pâine proaspătă şi un ulcior de apă şi i-a zis:„Scoală-te şi mănâncă.”

  Ilie a mâncat. A băut. A dormit.

  Apoi, intră din nou îngerul şi spune: „Scoală-te şi mănâncă; fiindcă drumul pe care-l ai de făcut este prea lung pentru tine” (1 Regi 19:7). Dumnezeu ştia că va trebui să facă o călătorie de 350 km, zi şi noapte, timp de patruzeci de zile, până la Muntele Horeb, următorul popas pentru odihnă.

  Dumnezeu ştie că nu putem face faţă conflictelor spirituale, până când nu avem trupurile fizice înapoi în echilibru.

  Cum este cu tine astăzi? Ai fost suprastresat, ai lucrat prea mult, eşti supra-împovărat? Odihneşte-te, apoi „scoală-te şi mănâncă” hrana şi băutura îngerilor.

  Îţi mulţumesc, Doamne, pentru că-mi împlineşti toate nevoile: pentru odihnă, pentru hrană şi pentru băutură. Şi Doamne, ajută-mă să-mi amintesc, când sunt foarte stresat, că Tu nu-mi ceri să merg până când viaţa mea este adusă înapoi în echilibru. Amin.

  Betty M. Hoehn

  Scoală-te și mănâncă - 2017. Îţi mulţumesc, Doamne, pentru că-mi împlineşti toate nevoile: pentru odihnă, pentru hrană şi pentru băutură. Şi Doamne, ajută-mă să-mi amintesc, când sunt foarte stresat, că Tu nu-mi ceri să merg până când viaţa mea este adusă înapoi în echilibru. Amin.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...