Articolul precedentDouă feluri de pomi
  Articolul următorBun venit acasă!

  Granițe

  S-a iscat o ceartă între păzitorii vitelor lui Avraam şi păzitorii vitelor lui Lot… Avram a zis atunci lui Lot: ’Te rog, să nu fie ceartă între mine şi tine, între păzitorii mei şi păzitorii tăi… Nu-i oare toată ţara înaintea ta? Mai bine desparte-te de mine.’ Geneza 13:7-9

  Biblia oferă multe exemple de aşezare chibzuită de hotare, de aşezare de limite dincolo de care putem refuza să permitem să fim împinşi împotriva voinţei noastre. De exemplu, Isus a pus limite chiar cu părinţii Săi (Luca 2:49). Când mama Sa a încercat să-L domine şi să-L controleze, El i-a spus să nu-I spună ce are de făcut (Ioan 2:4). Când Petru a încercat să pună la punct comportamentul lui Isus, Isus a replicat: „Înapoia Mea, Satano: tu eşti o piatră de poticnire pentru Mine!” (Matei 16:23). Totuşi, mulţi creştini se simt vinovaţi dacă hotărăsc o graniţă psihologică sau dacă se apără când simt că se profită de ei sau sunt răniţi.

  Ce este o graniţă? Este mijlocul prin care ne protejăm de alţii care ne-ar răni sau controla în vreun fel, totuşi fără să-i jignim. Este o barieră dincolo de care nu vom trece şi dincoace de care nu vom lăsa pe alţii să vină.

  Graniţele noastre definesc cine suntem şi ce este important pentru noi. Ca să-i facem conştienţi pe alţii de modul în care ne tratează, trebuie să fim gata să spunem adevărul şi să punem limite. Încercarea de a te raporta la o persoană ale cărei graniţe sunt nedefinite este ca şi cum ai încerca să joci volei pe un teren nemarcat. Nu poţi spune când mingea a ieşit afară. Lipsa de graniţe cauzează tot felul de conflicte personale.

  Ca să avem relaţii mai bune şi o intimitate mai mare, trebuie să învăţăm cum să punem graniţe.

  Graniţele nu lasă să treacă lucrurile rele, negative, de nedorit, şi păstrează înăuntru lucrurile bune, pozitive, care ajută. Coaja copacului îl protejează de boală (lucruri rele). Coaja portocalei păstrează înăuntru sucul (lucru bun). Sistemul nostru imunitar lucrează asemănător. Este bariera fiziologică care ne protejează de boală.

  În cele mai multe cazuri, boala indică faptul că sistemul nostru imunitar a suferit o cădere. Când graniţele noastre nu mai funcţionează – bum! Ne îmbolnăvim! La fel, când relaţiile noastre personale se strică, aceasta indică faptul că sistemul nostru de graniţe emoţionale şi sociale are nevoie de atenţie. Trebuie să învăţăm să punem graniţe, aşa cum au făcut Avraam şi Lot ca să menţină relaţii sănătoase.

  Doamne, ajută-mă să învăţ să vorbesc când cineva încearcă să mă controleze şi, pe de altă parte, ajută-mă să fiu atent să nu controlez pe alţii cu mânia, gelozia, instabilitatea şi teama mea.

  Paul & Carol Cannon

  Granițe - 2017. Doamne, ajută-mă să învăţ să vorbesc când cineva încearcă să mă controleze şi, pe de altă parte, ajută-mă să fiu atent să nu controlez pe alţii cu mânia, gelozia, instabilitatea şi teama mea.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...