Articolul precedentDouă feluri de pomi
  Articolul următorBun venit acasă!

  Granițe

  S-a iscat o ceartă între păzitorii vitelor lui Avraam şi păzitorii vitelor lui Lot… Avram a zis atunci lui Lot: ’Te rog, să nu fie ceartă între mine şi tine, între păzitorii mei şi păzitorii tăi… Nu-i oare toată ţara înaintea ta? Mai bine desparte-te de mine.’ Geneza 13:7-9

  Biblia oferă multe exemple de aşezare chibzuită de hotare, de aşezare de limite dincolo de care putem refuza să permitem să fim împinşi împotriva voinţei noastre. De exemplu, Isus a pus limite chiar cu părinţii Săi (Luca 2:49). Când mama Sa a încercat să-L domine şi să-L controleze, El i-a spus să nu-I spună ce are de făcut (Ioan 2:4). Când Petru a încercat să pună la punct comportamentul lui Isus, Isus a replicat: „Înapoia Mea, Satano: tu eşti o piatră de poticnire pentru Mine!” (Matei 16:23). Totuşi, mulţi creştini se simt vinovaţi dacă hotărăsc o graniţă psihologică sau dacă se apără când simt că se profită de ei sau sunt răniţi.

  Ce este o graniţă? Este mijlocul prin care ne protejăm de alţii care ne-ar răni sau controla în vreun fel, totuşi fără să-i jignim. Este o barieră dincolo de care nu vom trece şi dincoace de care nu vom lăsa pe alţii să vină.

  Graniţele noastre definesc cine suntem şi ce este important pentru noi. Ca să-i facem conştienţi pe alţii de modul în care ne tratează, trebuie să fim gata să spunem adevărul şi să punem limite. Încercarea de a te raporta la o persoană ale cărei graniţe sunt nedefinite este ca şi cum ai încerca să joci volei pe un teren nemarcat. Nu poţi spune când mingea a ieşit afară. Lipsa de graniţe cauzează tot felul de conflicte personale.

  Ca să avem relaţii mai bune şi o intimitate mai mare, trebuie să învăţăm cum să punem graniţe.

  Graniţele nu lasă să treacă lucrurile rele, negative, de nedorit, şi păstrează înăuntru lucrurile bune, pozitive, care ajută. Coaja copacului îl protejează de boală (lucruri rele). Coaja portocalei păstrează înăuntru sucul (lucru bun). Sistemul nostru imunitar lucrează asemănător. Este bariera fiziologică care ne protejează de boală.

  În cele mai multe cazuri, boala indică faptul că sistemul nostru imunitar a suferit o cădere. Când graniţele noastre nu mai funcţionează – bum! Ne îmbolnăvim! La fel, când relaţiile noastre personale se strică, aceasta indică faptul că sistemul nostru de graniţe emoţionale şi sociale are nevoie de atenţie. Trebuie să învăţăm să punem graniţe, aşa cum au făcut Avraam şi Lot ca să menţină relaţii sănătoase.

  Doamne, ajută-mă să învăţ să vorbesc când cineva încearcă să mă controleze şi, pe de altă parte, ajută-mă să fiu atent să nu controlez pe alţii cu mânia, gelozia, instabilitatea şi teama mea.

  Paul & Carol Cannon

  Granițe - 2017. Doamne, ajută-mă să învăţ să vorbesc când cineva încearcă să mă controleze şi, pe de altă parte, ajută-mă să fiu atent să nu controlez pe alţii cu mânia, gelozia, instabilitatea şi teama mea.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Câmpul misionar de acasă

  Când folosim compasiunea blândă și când înțelegem cine sunt copiii noștri, avem ocazia să îi cunoaștem și să îi iubim și, astfel, să le arătăm cine este Isus. Mă rog ca Dumnezeu să vă binecuvânteze în mod bogat câmpul misionar, pentru veșnicie, iar copiii să poată spune: „Îl cunosc pe El!”

  Ţepuşul din carne

  Poate că Dumnezeu îngăduie durere în viața ta ca să corecteze anumite trăsături de caracter. Dacă acesta este cazul, mergi înainte ca Pavel sau ca David, nu în puterea ta, ci datorită influenței miraculoase a Creatorului care lucrează în tine.

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  A szemek kívánsága

  „Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kívánságnak okáért, immár paráználkodott azzal...