Fântâna tinereţii

El îţi satură de bunătăţi bătrâneţea şi te face să întinereşti iarăşi ca vulturul. Psalm 103:5

Timp de sute de ani, omenirea a visat să găsească o „fântână a tinereţii”, ale cărei ape vindecătoare să facă tânăr pe cel bătrân, să vindece boala şi să prelungească viaţa. Aş dori să vă spun că am găsit fugitiva fântână a tinereţii, dar nu ne-am dat seama de aceasta. Un secret important al longevităţii se află în menţinerea unui sistem imunitar sănătos.

Avem mai mult control asupra lui decât şi-a dat seama mai înainte ştiinţa medicală. Creatorul a construit în corpul nostru o capacitate extraordinară pentru menţinerea şi restaurarea sănătăţii. Deci, obiceiurile bune menţinute şi obiceiurile rele părăsite ne pot ajuta să descoperim legendara fântână a tinereţii.

Ar trebui să ştii că, în timpul următoarelor 24 de ore, probabil, vei face cancer! Celulele care cresc necontrolat, şi pe care le cunoaştem sub denumirea de cancer, se dezvoltă frecvent în organism, poate de câteva ori pe zi. Un sistem imunitar sănătos detectează şi elimină celulele cancerigene înainte să avem şansa să ştim că sunt prezente.

Alte arii ale bolii, în care sistemul imunitar joacă un rol important, includ infecţiile, anumite tipuri de boli autoimune, ca artrita şi lupusul, şi ucigaşii majori: infarctul şi accidentul vascular cerebral.

Vestea bună este că poţi alege să ai un sistem imunitar sănătos. Exersează regulat (minimum 20 de minute în fiecare zi), ai o alimentaţie echilibrată (evită grăsimile şi proteinele din produsele animale), dormi între şapte şi nouă ore în fiecare seară, fii optimist şi râzi mult. Evită efectele dăunătoare asupra sistemului imunitar ale obezităţii, alcoolului, tutunului şi ale altor droguri, ca şi stresul foarte mare şi emoţiile negative.

Solomon poate că nu era imunolog, dar afirmaţia sa din Proverbe 17:22 – „O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele” – arată multă cunoaştere a sistemului imunitar, din care o bună parte îşi are originea în măduva osoasă. Ştiinţa confirmă faptul că o inimă veselă face bine, probabil mai bine decât un medicament, în timp ce un duh mâhnit dăunează măduvei oaselor (sistemului imunitar).

Pacă faci alegeri sănătoase zilnic, eviţi substanţele dăunătoare şi păstrezi un cântec în inimă, ai făcut un pas mare în descoperirea propriei tale fântâni a tinereţii.

Creatorul meu, îţi mulţumesc pentru sistemul meu imunitar. Ajută-mă să mă hotărăsc să fac alegeri sănătoase, care să-l păstreze puternic şi vigilent. Amin.

Edwin H. Krick

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor