Articolul precedentProblema cu faptele rele
  Articolul următorIsus n-a fost părăsit

  Mediul şi sănătatea

  Neamurile se mâniaseră, dar a venit mânia Ta; a venit vremea… să prăpădeşti pe cei ce prăpădesc pământul. Apocalipsa 11:18

  Gândeşte-te la următoarele:

  • În 1960, cetăţeanul mediu din S.U.A. producea 1,5 kg de gunoi pe zi; astăzi 2,5 kg pe zi merg la gunoi.

  • Zece mii de oameni mor anual din cauza otrăvirii cu pesticide şi alţi patruzeci de mii se îmbolnăvesc. Creşterea rapidă a folosirii acestui fel de chimicale în întreaga lume ameninţă calitatea apei şi determină riscuri de creştere a cancerului şi defectelor congenitale.

  • În fiecare an, oamenii defrişează o zonă din pădurea tropicală de mărimea Scoţiei; solul tinde să se erodeze, clima începe să se schimbe, iar resursele de refacere ale pădurii au dispărut.

  • Oamenii de ştiinţă estimează că, la sfârşitul secolului al douăzecilea, mai mult de un milion de specii de plante şi animale vor fi exterminate din cauza distrugerii pădurilor şi ecosistemelor de către oameni.

  Începutul capitolului 4 din Osea descrie „judecata Domnului cu locuitorii ţării” (versetul 1). El spune că le lipseşte amabilitatea şi credincioşia, înlocuite fiind de minciună, furt, pălăvrăgeală, adulter şi ucidere. Şi care este rezultatul? „De aceea ţara se va jeli, toţi cei ce o locuiesc vor tânji” (versetul 3), iar animalele, păsările şi chiar peştii vor dispărea.

  Biblia deplânge clar deteriorarea mediului. Când pui în contrast deteriorarea mediului cu imaginile minunate ale armoniei şi deplinătăţii intenţionate la creaţiune şi date în Scriptură, îţi dai seama că ruinarea mediului este o ofensă la adresa lui Dumnezeu.

  La creaţiune, Dumnezeu a dat omenirii „stăpânire” peste tot pământul (Geneza 1:26-28). Totuşi, termenul biblic stăpânire nu înseamnă stăpânire arogantă. Conceptul biblic al stăpânirii este legat de alte două idei cheie -legământ şi administrare. Biblia exprimă nu numai legământul lui Dumnezeu cu omenirea, ci şi legământul Său cu întreaga natură (vezi Geneza 9:13-15). Stăpânirea implică responsabilitatea de a sluji natura în ceea ce este esenţial, o relaţie de administrare. Dumnezeu îi cheamă pe creştini să-şi arate stăpânirea asupra naturii, fără să fie distructivi.

  Din nefericire, porunca lui Dumnezeu de a „stăpâni” pământul (Geneza 1: 28) a servit la raţionalizarea exploatării nebuneşti a resurselor naturale. Creştinii, mai mult decât toţi ceilalţi oameni, ar trebui să nu fie distrugători. Ar trebui să tratăm natura cu un deosebit respect.

  Ce pot să fac pentru a ajuta la păstrarea resurselor naţionale, pe care Dumnezeu le-a creat pentru folosire şi administrare?

  Max Torkelsen

  Mediul şi sănătatea - 2017. Creştinii, mai mult decât toţi ceilalţi oameni, ar trebui să nu fie distrugători. Ar trebui să tratăm natura cu un deosebit respect. Ce pot să faci pentru a ajuta la păstrarea resurselor naţionale, pe care Dumnezeu le-a creat pentru folosire şi administrare?
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Salvat de o întâlnire de comitet

  Când ne începem ziua, să ne străduim să-L punem pe Dumnezeu în locul cuvenit. Doar făcând astfel îngerul Domnului își va așeza tabăra în jurul nostru și ne va păzi de orice rău.

  Rănile trecătoare

  Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să te ajute să fii un prieten bun şi să-ţi dea destulă înţelepciune să poţi discerne prietenul adevărat de cel fals. Influenţa unui prieten poate fi atât de mare încât să-ţi compromită propria mântuire.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  A menny hibátlan igazgyöngye

  „Ismét hasonlatos a mennyek országa a kereskedőhöz, aki igazgyöngyöket keres.” (Mát 13,45)
 
„Az értékes igazgyöngy:...