Articolul precedentNu renunţa!
  Articolul următorIsus, un exemplu minunat

  Evită „EFOS”

  Luaţi seama deci să umblaţi cu băgare de seamă, nu ca nişte neînţelepți, ci ca nişte înţelepţi. Efeseni 5:15

  În scrierile lui Pavel, găsim ţesut firul autocontrolului, ca fiind o virtute creştină. El scrie: „Voia lui Dumnezeu este sfinţirea voastră… fiecare din voi să ştie să-şi stăpânească vasul în sfinţenie şi cinste” (1 Tesaloniceni 4:3-4). Implicaţia este că trebuie să respectăm legile creaţiunii. Contextul este deseori acela de a evita pofta – adică dorinţa după plăceri ilicite.

  Alcoolicii şi dependenţii de droguri recuperaţi au multă înţelepciune în împărtăşirea acestui fel de bătălii fizice. Un alcoolic poate fi „uscat”, adică să nu bea, dar totuşi să aibă o poftă puternică „să se simtă bine” prin băutură. Doar prin supunerea faţă de puterea lui Dumnezeu poate un alcoolic să înveţe adevărata sobrietate şi să obţină victoria. Dar puterea lui Dumnezeu nu este ca o baghetă magică, ce rezolvă orice problemă – vieţuirea în legătură cu Dumnezeu implică alegeri înţelepte în fiecare zi.

  Unele dintre aceste alegeri au de a face cu respectarea influenţei puternice a acelor locuri şi oameni care pot atrage o persoană înapoi la băutură. Înseamnă să stai departe de acest fel de oameni şi de locuri. Cei 12 paşi ai recuperării oferă îndemnuri practice pentru clădirea puterii spirituale. Alte alegeri implică participarea într-un grup de recuperare, cum ar fi Alcoolicii Anonimi (AA), ceea ce oferă încurajare şi putere spirituală pentru a face aceşti paşi. AA au un moto ajutător – „Evită EFOS” – care se poate aplica oricărei persoane care caută să trăiască o viaţă creştină pozitivă.

  „Evită EFOS” înseamnă „evită să te enervezi, să fii flămând, obosit sau singur”. Mesele neregulate sau sărite au ca rezultat scăderea glicemiei, deseori ducând la iritabilitate şi dezechilibru emoţional. Mânia este o emoţie omenească normală, dar alimentarea şi repetarea motivelor de a fi nervoşi conduc la depresie şi deseori la acţiuni pe care le regretăm. Izolarea de alte fiinţe omeneşti, pentru orice motiv, ne slăbeşte social şi spiritual. Dumnezeu ne-a făcut ca să fim interdependenţi unii de alţii (Geneza 2:18). Când devenim deosebit de obosiţi, cu somn şi odihnă insuficientă, nu mai putem gândi clar. Emoţiile noastre devin mai puţin stabile.

  „Evită EFOS” oferă o unealtă practică de autocontrol pentru echilibrul vieţii, pentru că onorează legile trupului.

  Cum ai încerca să eviţi EFOS (a deveni enervat, flămând, obosit sau singur)?

  Pat B. Mutch

  Evită „EFOS” - 2017. Izolarea de alte fiinţe omeneşti, pentru orice motiv, ne slăbeşte social şi spiritual. Dumnezeu ne-a făcut ca să fim interdependenţi unii de alţii. Când devenim deosebit de obosiţi, cu somn şi odihnă insuficientă, nu mai putem gândi clar. Emoţiile noastre devin mai puţin stabile.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Biztos menedék

  „Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, felmutatja a föld...

  Gândul veșniciei

  Și toată mulțimea aceasta va ști că Domnul nu mântuiește nici prin sabie nici prin...

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.