Articolul precedentNu renunţa!
  Articolul următorIsus, un exemplu minunat

  Evită „EFOS”

  Luaţi seama deci să umblaţi cu băgare de seamă, nu ca nişte neînţelepți, ci ca nişte înţelepţi. Efeseni 5:15

  În scrierile lui Pavel, găsim ţesut firul autocontrolului, ca fiind o virtute creştină. El scrie: „Voia lui Dumnezeu este sfinţirea voastră… fiecare din voi să ştie să-şi stăpânească vasul în sfinţenie şi cinste” (1 Tesaloniceni 4:3-4). Implicaţia este că trebuie să respectăm legile creaţiunii. Contextul este deseori acela de a evita pofta – adică dorinţa după plăceri ilicite.

  Alcoolicii şi dependenţii de droguri recuperaţi au multă înţelepciune în împărtăşirea acestui fel de bătălii fizice. Un alcoolic poate fi „uscat”, adică să nu bea, dar totuşi să aibă o poftă puternică „să se simtă bine” prin băutură. Doar prin supunerea faţă de puterea lui Dumnezeu poate un alcoolic să înveţe adevărata sobrietate şi să obţină victoria. Dar puterea lui Dumnezeu nu este ca o baghetă magică, ce rezolvă orice problemă – vieţuirea în legătură cu Dumnezeu implică alegeri înţelepte în fiecare zi.

  Unele dintre aceste alegeri au de a face cu respectarea influenţei puternice a acelor locuri şi oameni care pot atrage o persoană înapoi la băutură. Înseamnă să stai departe de acest fel de oameni şi de locuri. Cei 12 paşi ai recuperării oferă îndemnuri practice pentru clădirea puterii spirituale. Alte alegeri implică participarea într-un grup de recuperare, cum ar fi Alcoolicii Anonimi (AA), ceea ce oferă încurajare şi putere spirituală pentru a face aceşti paşi. AA au un moto ajutător – „Evită EFOS” – care se poate aplica oricărei persoane care caută să trăiască o viaţă creştină pozitivă.

  „Evită EFOS” înseamnă „evită să te enervezi, să fii flămând, obosit sau singur”. Mesele neregulate sau sărite au ca rezultat scăderea glicemiei, deseori ducând la iritabilitate şi dezechilibru emoţional. Mânia este o emoţie omenească normală, dar alimentarea şi repetarea motivelor de a fi nervoşi conduc la depresie şi deseori la acţiuni pe care le regretăm. Izolarea de alte fiinţe omeneşti, pentru orice motiv, ne slăbeşte social şi spiritual. Dumnezeu ne-a făcut ca să fim interdependenţi unii de alţii (Geneza 2:18). Când devenim deosebit de obosiţi, cu somn şi odihnă insuficientă, nu mai putem gândi clar. Emoţiile noastre devin mai puţin stabile.

  „Evită EFOS” oferă o unealtă practică de autocontrol pentru echilibrul vieţii, pentru că onorează legile trupului.

  Cum ai încerca să eviţi EFOS (a deveni enervat, flămând, obosit sau singur)?

  Pat B. Mutch

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...