Glaucom spiritual

Vai de voi, povăţuitori orbi, care ziceţi: ’Dacă jură cineva pe Templu, nu este nimic; dar dacă jură pe aurul Templului, este legat de jurământul lui.’ Nebuni şi orbi! Care este mai mare: aurul sau Templul care sfinţeşte aurul? Matei 23:16-17

Glaucomul este o boală de ochi serioasă, deseori ducând la orbire. Este o atrofie înceată şi insidioasă a nervului optic, care urmează unei tensiuni prea mari în interiorul ochiului. O tensiune normală păstrează globul ocular ferm, exact cât e nevoie ca să poată funcţiona. Pierderea echilibrului delicat dintre secreţia umorii apoase şi absorbţia ei rezultă într-o tensiune crescută, care distruge nervul ce leagă ochiul de creier. Aceasta cauzează pierderea vederii periferice, atât de importantă ca să nu te împiedici de lucruri. Totuşi, o pată mică centrală (ca privirea printr-o ţeavă) rămâne până la sfârşit. Doar după ce a avut loc o distrugere severă şi ireversibilă, victima începe să observe o problemă.

Mai mult de jumătate din cele 2-3 milioane de americani, de peste 40 de ani, cu glaucom, n-au nici cea mai vagă idee că orbesc. Din nefericire, nu există tratament. Folosirea regulată şi zilnică a unor picături speciale pentru ochi, dacă este necesară o operaţie, poate preveni distrugerea în continuare. Din cauză că diagnosticarea timpurie şi tratamentul sunt critice, ar trebui să se meargă regulat la consultaţii oftalmologice. Riscul crescut îl au indivizii care au o rudă apropiată cu glaucom, care au folosit cortizon timp îndelungat, au avut operaţii mai înainte sau răniri la nivelul ochiului sau au diabet sau miopie.

Atât fariseii, cât şi laodiceenii par să aibă glaucom spiritual. O părere despre sine arogantă, prea înaltă, încet, dar ireversibil, distruge legătura dintre suflet şi cer. Aceasta are ca rezultat îngustarea vederii, incapacitatea de a privi întreaga imagine, lipsa de concentrare constantă şi sublinierea subiectelor nesemnificative şi minore. Din nefericire, astfel de persoane nu-şi dau seama de problema lor, care poate fi aflată doar după consultarea Adevăratului Medic. Rude sau prieteni răi, cinism critic şi răniri din trecut fac o persoană mult mai predispusă să dezvolte această boală spirituală. Din fericire, Dumnezeu are un remediu divin, care restaurează vederea spirituală, dar doar dacă victimele o aplică regulat şi dacă tratamentul începe înainte să aibă loc prea multă distrugere.

„Şi nu ştii că eşti ticălos, nenorocit, sărac, orb şi gol, te sfătuiesc să cumperi de la Mine… alifie pentru ochi ca să-ţi ungi ochii şi să vezi” (Apocalipsa 3:17-18).

Eşti în pericol de a dezvolta glaucom spiritual?

Ce poţi face ca să previi aceasta?

Izak Wessels

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor