Articolul precedentCea mai bună protecţie
  Articolul următorCum e cu desăvârșirea?

  Prevenind înşelăciunea

  Căci se vor scula Hristoşi mincinoşi şi prooroci mincinoşi; vor face semne mari şi minuni, până acolo încât să înşele, dacă va fi cu putinţă, chiar şi pe cei aleşi. Matei 24:24

  Te-ai întrebat vreodată cum ar putea Satana să-i înşele „chiar şi pe cei aleşi” înainte de revenirea lui Hristos?

  Astăzi, cercetările ştiinţifice făcute pe creier arată cum s-ar putea întâmpla aceasta. Dr. Gregory Belenky şi colegii lui de la Institutul de Cercetări Walter Reed Army au demonstrat că oboseala încetineşte în primul rând funcţionarea lobilor frontali ai creierului. Folosind metode de testare avansate, ei au demonstrat că până şi pierderi mici de somn reduc semnificativ cantitatea de sânge care curge în această crucială zonă a creierului.

  În lobii frontali au loc cele mai importante procese mintale, cum ar fi: judecata, raţiunea, iniţiativa şi anticiparea. Judecata şi raţiunea implică discernământ, evaluarea şi compararea informaţiilor relevante, ca să se ia o decizie corectă. Anticiparea este procesul prin care se fac judecăţi şi planuri legate de evenimente viitoare, iar iniţiativa este puterea mintală de a începe să faci lucrurile necesare. Oboseala împiedică foarte mult aceste procese importante.

  Ai fost vreodată în situaţia de a încerca să iei notiţe, dar vorbitorul vorbea prea repede? Chiar după ce acesta a repetat, tot n-ai putut să notezi tot. Un creier obosit răspunde în mod asemănător. Încercând să facă faţă primei informaţii, nu poate procesa ceea ce urmează după aceea, aşa că informaţii importante se pierd şi, în consecinţă, persoana ia decizii bazate pe informaţii parţiale şi face greşeli.

  Oboseala ţinteşte selectiv cele mai înalte funcţii ale creierului. Gândirea atentă şi raţionarea devin imposibile. Din cauză că viaţa noastră spirituală este cea mai înaltă dintre toate funcţiile mintale şi cere cel mai bun discernământ, gândire şi procese de raţionare din partea noastră, este extrem de important să nu cădem în capcana de a nu dormi suficient. Nu contează cât de motivat eşti, sau cât de bun eşti în profesia ta, sau chiar în umblarea ta cu Dumnezeu, un creier obosit nu lucrează bine şi nu poate lua decizii bune şi clare şi deci este uşor de înşelat!

  Ellen White scria: „Orice reduce vigoarea fizică slăbeşte efortul mintal… Nu putem menţine consacrarea faţă de Dumnezeu şi totuşi să ne rănim sănătatea prin indulgenţa de bună voie faţă de un obicei rău” (Review and Herald, 15 iunie 1886).

  Nu lăsa ca stilul tău de viaţă să te atragă în capcana oboselii.

  Dacă faci aceasta, vei fi mult mai uşor ispitit şi păcălit de diavol!

  Fred Hardinge

  Prevenind înşelăciunea - 2017. „Orice reduce vigoarea fizică slăbeşte efortul mintal... Nu putem menţine consacrarea faţă de Dumnezeu şi totuşi să ne rănim sănătatea prin indulgenţa de bună voie faţă de un obicei rău” Ellen White
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...