Prevenind înşelăciunea

Căci se vor scula Hristoşi mincinoşi şi prooroci mincinoşi; vor face semne mari şi minuni, până acolo încât să înşele, dacă va fi cu putinţă, chiar şi pe cei aleşi. Matei 24:24

Te-ai întrebat vreodată cum ar putea Satana să-i înşele „chiar şi pe cei aleşi” înainte de revenirea lui Hristos?

Astăzi, cercetările ştiinţifice făcute pe creier arată cum s-ar putea întâmpla aceasta. Dr. Gregory Belenky şi colegii lui de la Institutul de Cercetări Walter Reed Army au demonstrat că oboseala încetineşte în primul rând funcţionarea lobilor frontali ai creierului. Folosind metode de testare avansate, ei au demonstrat că până şi pierderi mici de somn reduc semnificativ cantitatea de sânge care curge în această crucială zonă a creierului.

În lobii frontali au loc cele mai importante procese mintale, cum ar fi: judecata, raţiunea, iniţiativa şi anticiparea. Judecata şi raţiunea implică discernământ, evaluarea şi compararea informaţiilor relevante, ca să se ia o decizie corectă. Anticiparea este procesul prin care se fac judecăţi şi planuri legate de evenimente viitoare, iar iniţiativa este puterea mintală de a începe să faci lucrurile necesare. Oboseala împiedică foarte mult aceste procese importante.

Ai fost vreodată în situaţia de a încerca să iei notiţe, dar vorbitorul vorbea prea repede? Chiar după ce acesta a repetat, tot n-ai putut să notezi tot. Un creier obosit răspunde în mod asemănător. Încercând să facă faţă primei informaţii, nu poate procesa ceea ce urmează după aceea, aşa că informaţii importante se pierd şi, în consecinţă, persoana ia decizii bazate pe informaţii parţiale şi face greşeli.

Oboseala ţinteşte selectiv cele mai înalte funcţii ale creierului. Gândirea atentă şi raţionarea devin imposibile. Din cauză că viaţa noastră spirituală este cea mai înaltă dintre toate funcţiile mintale şi cere cel mai bun discernământ, gândire şi procese de raţionare din partea noastră, este extrem de important să nu cădem în capcana de a nu dormi suficient. Nu contează cât de motivat eşti, sau cât de bun eşti în profesia ta, sau chiar în umblarea ta cu Dumnezeu, un creier obosit nu lucrează bine şi nu poate lua decizii bune şi clare şi deci este uşor de înşelat!

Ellen White scria: „Orice reduce vigoarea fizică slăbeşte efortul mintal… Nu putem menţine consacrarea faţă de Dumnezeu şi totuşi să ne rănim sănătatea prin indulgenţa de bună voie faţă de un obicei rău” (Review and Herald, 15 iunie 1886).

Nu lăsa ca stilul tău de viaţă să te atragă în capcana oboselii.

Dacă faci aceasta, vei fi mult mai uşor ispitit şi păcălit de diavol!

Fred Hardinge

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor