Articolul precedentCei doi saci
  Articolul următorAscultarea perfectă e posibilă

  Capacităţi

  Să laude Numele Domnului, căci El a poruncit şi au fost făcute. Psalm 148:5

  Un profesor de fizică teoretică de la Universitatea Cambridge, pe nume Stephen Hawking, se descrie pe sine ca fiind „nenorocos” prin faptul că a fost diagnosticat cu scleroză amiotrofică laterală, când se apropia de vârsta de 30 de ani. Acum, el este legat de un scaun cu rotile, are o traheostomie permanentă şi comunică cu ajutorul unui sintetizator de voce, generat de computer. Este dependent de alţii pentru toate activităţile zilnice.

  Dar el spune că sesimte norocos că domeniul ales de el nu este unul care să ceară capacităţi fizice. El, a fost binecuvântat cu o minte care străbate universul, testând limitele de timp şi spaţiu. Oamenii discută frecvent teoriile lui în context cu alte minţi strălucite ca Galileo, Newton şi Einstein. El continuă să ţină cursuri universitare şi a scris cărţi despre teoriile sale.

  Sunt un adult sănătos, cu depline capacităţi fizice, care a ales de bună voie să fie un sedentar de rutină, cu ieşiri doar ocazionale, în tipuri de activităţi de„războinic la sfârşit de săptămână” (drumeţie, înot sau învârtire prin piaţă). Uneori, când sunt furioasă pentru limitările mele fizice, am resentimente pentru alţii care îmi amintesc că exerciţiul fizic regulat îmbunătăţeşte sănătatea şi longevitatea.

  Sunt mult mai predispusă să-mi exersez capacităţile mele verbale decât pe cele fizice, de multe ori în detrimentul meu. Mintea mea se centrează de obicei în universul meu mic şi rareori trece dincolo de spaţiul meu egocentric. Nici procesele mele de gândire n-au generat vreo teorie despre timp sau spaţiu. Nimeni n-ar putea să facă nici o comparaţie între mine şi cei mai mari în domeniul în care lucrez.

  Pentru observatorul ocazional, Stephen Hawking ar părea handicapat. Totuşi, el a găsit căi să-şi utilizeze capacităţile care i-au fost date, în loc să se uite la ceea ce nu putea face. Aceia dintre noi care putem merge singuri unde vrem, care putem avea grijă de noi înşine şi de alţii şi avem aşteptări rezonabile de intimitate tindem să ne reducem la incapacitate prin atitudinile şi comportamentul nostru.

  Cu toţii avem incapacităţi. Secretul este să transformăm incapacităţile în capacităţi şi să ne concentrăm asupra a ceea ce putem face, în loc de ceea ce nu putem.

  Tată, îţi mulţumesc că m-ai creat aşa cum sunt.

  Ajută-mă să mă concentrez asupra a ceea ce pot să fac, în loc de ceea ce nu pot, şi să-mi transform incapacităţile în capacităţi.

  Unda Bell

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Să fii bun într-o lume rea

  Când te simți biruit de rău, fii răbdător! Amintește-ți că Dumnezeu te vede. Nu îți va uita credincioșia.

  Blocată în noroi

  Când viața ta începe să pară că nu este mai mult decât niște dealuri prăfuite, meditează la râurile proaspete care curg între ele. Apoi gândește-te mai profund la apa vie pe care o găsim în adevărul, mângâierea și făgăduințele din Cuvântul lui Dumnezeu.

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  A hit pajzsa

  „Mindezekhez fölvévén a hitnek pajzsát, amellyel ama gonosznak minden tüzes nyilát megolthatjátok” (Ef 6:16)Sátán várva...

  Sursa iubirii

  Domnul mi Se arată de departe: „Te iubesc cu o iubire veşnică; de aceea îţi...