Unelte pentru viaţa

  Cântaţi şi aduceţi din toată inima laudă Domnului. Mulţumiţi totdeauna lui Dumnezeu Tatăl, pentru toate lucrurile, în Numele Domnului nostru Isus Hristos. Efeseni 5:19-20

  Ca multe femei, am crescut crezând că, dacă eram o fată bună, respectam toate regulile şi îl iubeam destul pe Dumnezeu, viaţa va fi destul de bună. Ce dezamăgire, deci, să mă scol într-o dimineaţă, în anii mei de maturitate, ca să descopăr că formula eşuase. Sănătatea mea luase o cotitură decisivă. Eram o combinaţie ambulantă de oboseală, dezamăgire, frustrare şi criza de mijloc a vieţii.

  Frustrată, m-am îndreptat spre un studiu mai adânc al creierului şi al sistemului imunitar. Cercetarea care a urmat mi-a oferit unele unelte practice care mi-au schimbat viaţa. De exemplu, am aflat că deşi folosim termenii emoţii şi sentimente ca fiind sinonimi, ei nu sunt acelaşi lucru. Emoţiile iau naştere în sistemul limbic al creierului (centrul durerii şi plăcerii) şi sunt simple steguleţe desemnate să ne atragă atenţia. Informaţia despre schimbările fiziologice, pe care aceste emoţii le cauzează în organism, călătoresc spre scoarţa cerebrală (centrii de gândire ai creierului). Acolo, dăm greutate acestor steguleţe şi interpretările noastre devin atunci sentimente.

  Practic, aceasta înseamnă că, în timp ce nu putem avea întotdeauna un control complet asupra emoţiilor noastre iniţiale, în şase sau şapte secunde, dacă ne dăm seama de gândurile noastre, putem începe să ne controlăm sentimentele.

  Mai întâi, am învăţat să identific întreaga gamă de emoţii pe care Dumnezeu a aşezat-o în creierul omenesc. Apoi, mi-am ascuţit capacitatea de a traduce mai corect aceste steguleţe în sentimente. Treptat, mi-am permis să simt toate sentimentele mele până când, în cele din urmă, am acceptat întreaga responsabilitate pentru administrarea emoţiilor şi sentimentelor mele.

  Deseori le mânuim cu ecrane greşite, pe care le-am absorbit în viaţa noastră timpurie. De fapt, am făcut ceva cercetări foarte de ajutor privind familia de origine, ca să descopăr unele dintre modelele de răspunsuri transmise din generaţie în generaţie, care au operat printre membrii familiei mele.

  Concluzia? Dacă vrem să schimbăm felul în care ne simţim, trebuie să schimbăm felul în care gândim. Este alegerea noastră să menţinem un sentiment dat, să alegem un sentiment diferit sau să acţionăm asupra sentimentului, mutându-ne astfel dintr-o poziţie de neajutorare spre una de putere.

  Ce paşi poţi face ca să-ţi administrezi emoţiile şi sentimentele cu mai mult succes? Îi dai voie creierului tău să fie educat de Dumnezeu şi impresionat de Duhul Sfânt ?

  Arlene Taylor

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Să fii bun într-o lume rea

  Când te simți biruit de rău, fii răbdător! Amintește-ți că Dumnezeu te vede. Nu îți va uita credincioșia.

  Blocată în noroi

  Când viața ta începe să pară că nu este mai mult decât niște dealuri prăfuite, meditează la râurile proaspete care curg între ele. Apoi gândește-te mai profund la apa vie pe care o găsim în adevărul, mângâierea și făgăduințele din Cuvântul lui Dumnezeu.

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  A hit pajzsa

  „Mindezekhez fölvévén a hitnek pajzsát, amellyel ama gonosznak minden tüzes nyilát megolthatjátok” (Ef 6:16)Sátán várva...

  Sursa iubirii

  Domnul mi Se arată de departe: „Te iubesc cu o iubire veşnică; de aceea îţi...