Să luăm o poziție fermă pentru cumpătare

Toţi cei ce se luptă la jocurile de obşte se supun la tot felul de infrânări. Si ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună care se poate veşteji; noi să facem lucrul acesta pentru o cunună care nu se poate veşteji. (1 Corinteni 9:25)

În cercul familiei şi în comunitate, noi trebuie să aşezăm cumpătarea creştină pe un piedestal înalt. Ea trebuie să fie un element viu şi lucrător, reformând obiceiurile, dispoziţiile şi caracterele. Necumpătarea stă la baza tuturor relelor din lumea noastră. (Temperanţa, p. 165)

Copiii au nevoie să li se dea lecţii care să hrănească în ei curajul de a se opune răului. (…) Părinţii trebuie să aibă mare grijă ce hrană le dau copiilor. Prea adesea, unii ajung beţivi din cauza lecţiilor de necumpătare învăţate în cămin. Daţi-le copiilor hrană care să le zidească mintea şi trupul, dar ţineţi-i departe de mâncărurile foarte condimentate, care vor trezi în ei dorinţa după stimulente şi mai puternice.

Folosirea tutunului şi a băuturilor tari are foarte mult de-a face cu înmulţirea bolilor şi a criminalităţii. Tutunul este o otravă lentă, insidioasă şi extrem de distructivă, iar folosirea lui produce un rău nespus. (…)

Nu este nevoie de argumente pentru a demonstra relele consumului de băuturi alcoolice. Sunt peste tot oameni ameţiţi şi cu privirea înceţoşată, ajunşi nişte epave – suflete pentru care a murit Hristos şi pentru care îngerii plâng. Ei sunt o pată pentru civilizaţia cu care ne mândrim. (…)

Cei din timpurile antice care alergau pentru un premiu şi-au dat seama de importanţa obiceiurilor de cumpătare, iar noi, care alergăm pentru o cunună cerească, ar trebui să ne dăm seama de valoarea lor cu atât mai mult. Trebuie să depunem toate eforturile pentru a birui răul. (Manuscript 29,1886)

Se cere curaj moral pentru a adera la principiile cumpătării stricte în orice timp şi în orice loc. (Youth’s Instructor, 24 septembrie 1907)

Nu uita că îţi ţeşi zilnic o pânză de obiceiuri. (…) Cu cât respecţi mai mult legile sănătăţii, cu atât mai bine distingi ispitele şi te opui lor şi cu atât mai clar discerni valoarea lucrurilor veşnice. (Youth’s Instructor, 25 august 1886)

Ellen White
Ellen White
Comuniunea cu Dumnezeu încurajează gândurile bune, aspiraţiile nobile, percepţia clară a adevărului şi planuri de acţiune măreţe. Cei care îşi leagă astfel sufletul de Dumnezeu, sunt recunoscuţi de El ca fii şi fiice ale Sale. Ei se ridică mereu mai sus şi tot mai sus, dobândind o perspectivă clară asupra lui Dumnezeu şi asupra veşniciei, până când Domnul face din ei canale de lumină şi de înţelepciune pentru lume.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor