Lot – protecția străinilor

Dar Lot a stăruit de ei până au venit şi au intrat în casa lui. Le-a pregătit o cină, a pus să coacă azime şi au mâncat. Geneza 19:3

Ideea protejării celor vulnerabili şi lipsiţi de apărare nu este neapărat o descoperire modernă. Oamenii Bibliei o practicau fără să fie nevoie de condiţionări economice, sociale şi de presiuni politice. Lot avea în sânge deprinderea de a identifica prompt nevoia şi de a interveni eficient. El şi-a dat seama din primele momente că viaţa acestor străini este serios ameninţată de năravurile decăzute ale vecinilor săi. Atunci când a fost vorba de complicaţii şi neplăceri, Lot nu s-a dat înapoi de la sacrificii serioase pentru a-şi realiza misiunea umanitară în care se implicase cu toată fiinţa şi cu toate resursele sale.

Pentru mentalitatea noastră, este aproape incredibil gestul pe care Lot este gata să-l facă pentru a ieşi din criză. Astăzi nimeni nu ar fi dispus să pună în pericol integritatea fizică şi emoţională sau poate chiar viaţa propriilor copii, pentru a proteja nişte străini veniţi de nu ştiu unde. Dar Lot, şi nu numai el, este gata s-o facă. Pare să fie un fel de responsabilitate înaintea lui Dumnezeu. Este ca o parte a religiei sale.

Ideea unui Dumnezeu din care-şi trag obârşia toţi oamenii stă la baza conceptului creştin şi biblic de intervenţie în favoarea minorităţilor ameninţate şi a drepturilor lor călcate în picioare.

Pentru Dumnezeu, fiecare fiinţă este de o valoare inestimabilă. Un singur individ sau un mic grup de oameni este suficient de valoros pentru a merita efortul de ajutor şi protecţie.

Succesul la un pas de tine:

Cum îi priveşti pe cei care sunt ameninţaţi de pericole şi sunt lipsiţi de apărare? Adu-ţi aminte că şi ei sunt oameni şi poţi face ceva în apărarea lor!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor