Moise – mijlocire supremă

Iartă-Ie acum păcatul! Dacă nu, atunci şterge-mă din cartea Ta pe care ai scris-o! Exod 32:32

Acesta a fost unul dintre momentele de maximă strălucire a caracterului lui Moise. Acest dialog cu Dumnezeu avea loc în contextul apostaziei de la muntele Sinai, când Israel a dat dovadă de o deplorabilă manifestare de idolatrie. Dumnezeu i-a propus lui Moise ca împreună cu familia lui să rămână singurii aleşi ai Săi. Celelalte seminţii ale poporului Israel urmau să fie lepădate. Nu e foarte sigur dacă Dumnezeu chiar ar fi adus la îndeplinire un asemenea proiect, dar aşa s-a purtat discuţia.
Apreciind situaţia ca fiind din cale afară de dramatică, Moise a devenit un apărător foarte activ al cauzei întregului popor. El încerca să-L convingă pe Dumnezeu să revină asupra hotărârii de a lepăda pe celelalte seminţii. Pentru aceasta, a folosit o sumedenie de argumente care ţin de imaginea publică a numelui lui Dumnezeu şi a poporului Său.

În cele din urmă, Moise apelează la singurul argument pe care-l mai are. El se oferă pe sine, acceptând să fie el însuşi pierdut pentru a recupera întregul popor. Acest argument pune în lumină latura cea mai Inimoasă a caracterului şi a slujirii publice a lui Moise. El este capabil să renunţe la sine şi la privilegiile propuse de Dumnezeu, în schimbul păstrării calităţii de popor ales a întregului Israel.

Acest test de maturitate şi credinţă este una dintre cele mai frumoase lecţii despre devotamentul cu care Moise a înţeles să slujească. Ataşamentul faţă de oamenii pentru care a trăit şi a lucrat este remarcabil.

Succesul la un pas de tine

:

Ce valoare le acorzi semenilor tăi şi ce eşti dispus să faci pentru ei? Ataşamentul tău faţă de ei va li răsplătit din belşug.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor