Moise – schimbarea la față

Copiii lui Israel se uitau la faţa lui Moise şi vedeau că pielea feţei lui strălucea; şi Moise îşi punea iarăşi marama pe faţă până ce intra ca să vorbească cu Domnul. Exod 34:35

În timp ce Moise se afla în prezenţa lui Dumnezeu, faţa lui a început să reflecte slava care-l înconjura. Probabil că el nu-şi dădea seama de această realitate, dar atunci când s-a întors în mijlocul poporului, a sesizat că ceva nu mai era ca înainte. Oamenii se retrăgeau din faţa lui şi evitau să se expună deschis strălucirii de pe faţa sa. Ei nu se simţeau confortabil atunci când lumina de la Dumnezeu le atingea viaţa. Sentimentul nevredniciei şi al păcătoşeniei era un impediment cât se poate de serios în a sta faţă în faţă cu Moise.
Pentru a atenua şocul produs asupra oamenilor din popor, Moise îşi acoperea faţa cu o maramă. Acest gest arată câtă grijă atentă şi sensibilă era în stare să dea pe faţă acest mare conducător spiritual. Cine nu ar fi folosit din plin o asemenea posibilitate, pentru a impresiona poporul şi a accentua diferenţa de nivel dintre el şi cei conduşi de el? Orice mare conducător doreşte să se învăluie într-o aură de mister şi strălucire, care să-i confere mitul de superioritate, în schimb Moise a găsit o formulă de a reduce la minimum această tendinţă.

Acoperindu-şi faţa, el îi încuraja pe oameni să se apropie de el şi să se simtă cât mai confortabil în prezenţa sa. Misiunea lui era să medieze permanent între Dumnezeu şi ei şi nu ar fi folosit la nimic să-i îndepărteze. Schimbarea sa la faţă nu trebuia să fie un obstacol pentru cei care ar fi dorit să se apropie de Dumnezeu, ci dimpotrivă.

Succesul la un pas de tine

:

Cum faci să nu-i stânjeneşti pe oameni cu excelenţa ta? Acoperă-ţi în mod conştient o parte din strălucire şi apropie-te de ei!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor