Moise – excelența personală

Moise însă era un om foarte blând, mai blând decât orice om de pe faţa pământului. Numeri 12:3

Atunci când cineva se remarcă prin curaj şi cutezanţă, ne-am aştepta cel mai puţin să fie şi un om blând. Când o spun alţii despre el, este o apreciere demnă de luat în seamă, dar atunci când afirmă el însuşi acest lucru despre sine nu pot fi decât două posibilităţi: ori se supraestimează, ori se cunoaşte cu adevărat şi este dotat cu o putere de autoevaluare foarte exactă. În cazul lui Moise, ultima variantă este adevărată.
Blândeţea lui Moise nu era o componentă a personalităţii sale înnăscute. La părăsirea Egiptului, alta era descrierea pe care cineva ar fi putut-o face persoanei şi caracterului său. Capacitatea de a face faţă cu calm şi răbdare provocărilor oamenilor şi vicisitudinilor din deşert este un rezultat al şcolii pustiei, pe care a urmat-o timp de patruzeci de ani, păstorind oile socrului său. În această şcoală, el a trebuit să înveţe marea lecţie a dependenţei de Dumnezeu şi a renunţării la sine. Şcoala pustiei i-a oferit o calificare superioară în arta disciplinei personale. Blândeţea lui Moise era comportamentul exterior al unei ordini sufleteşti de cea mai bună calitate.

Regretabil că într-un moment de oboseală şi uzură fizică avansată, această blândeţe l-a părăsit pentru un moment, lăsând loc unui gest de iritare care l-a costat enorm. Oricât ar fi fost de îndreptăţit gestul său de indignare în faţa stâncii, greşeala sa de om blând s-a dovedit a fi de o gravitate extremă. Dumnezeu i-a retras favoarea de a păşi în Ţara Făgăduinţei. Păcatele oamenilor blânzi au aceleaşi efecte devastatoare ca şi ale celorlalţi.

Succesul la un pas de tine

:

Cum poţi fi un om bun cu adevărat? Adu-ţi aminte că numai Dumnezeu este bun şi numai cu El poţi fi bun cu adevărat. Consacră-ţi timp să stai cu El!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor