Fetele lui Țelofhad – dreptul natural

Fetele lui Ţelofhad au dreptate. Să le dai de moştenire o moşie între fraţii tatălui lor şi să treci asupra lor moştenirea tatălui lor. Numeri 27:6,7

Nu era practica vremii ca fetele să primească moştenire de la părinţi. Acest drept era rezervat numai băieţilor. Dar fetele lui Ţelofhad au constatat că această tradiţie va conduce la pierderea dreptului de moştenire al familiei lor. Ele judecau logic şi considerau că au un drept natural la moştenire pe care tradiţia nu ar fi trebuit să li-l treacă cu vederea. Aşa stând lucrurile, ele au cerut o audienţă la Moise, care le-a ascultat pricina. În ciuda experienţei sale în administrarea dreptăţii şi a drepturilor de proprietate ale poporului, Moise este surprins nepregătit de a răspunde acestei cereri. Prin urmare, el a prezentat lucrurile înaintea Domnului, care le-a dat dreptate fetelor lui Ţelofhad. Cu acea ocazie, a avut loc chiar şi o corectare legală, ce avea să fie de folos pe viitor, în alte cazuri similare.
Cererea fetelor era corectă din punctul de vedere al dreptului natural şi din perspectiva lui Dumnezeu, chiar dacă practica tradiţională era diferită. Curajul acestor fete de a-şi prezenta şi apăra cauza a fost din plin răsplătit, iar alte femei în aceeaşi situaţie aveau să se bucure de aceste drepturi.

Uneori, bunul simţ cere o soluţie diferită de practica tradiţională. Există o dreptate şi un drept pe care oamenii simpli le intuiesc, chiar dacă acestea nu sunt cuprinse în uzanţele justiţiei. Rareori un judecător luminat are curajul şi iniţiativa să hotărască împotriva practicii şi să urmeze glasul propriei conştiinţe şi al bunului simţ. Dar atunci când lucrul acesta se întâmplă, ar putea fi de folos în multe alte situaţii asemănătoare.

Succesul la un pas de tine

:

Cum faci când ştii că ai dreptate şi nimeni nu recunoaşte? Fetele lui Ţelofhad ar putea să-ţi servească drept model.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor