Moise – succesiune pe rol

Domnul a zis lui Moise: „Ia-ţi pe Iosua, fiul lui Nun, bărbat în care este Duhul Meu, şi să-ţi pui mâna peste el.” Numeri 27:18

Când vine vremea predării slujbei, pot exista două inconveniente majore. Primul este lipsa de bunăvoinţă a conducătorului de a renunţa la poziţie. A doua dificultate constă în lipsa unui succesor corespunzător. Această lipsă poate fi o falsă problemă, aflată doar în mintea conducătorului încă activ, sau poate fi a situaţie provocată în mod conştient de acesta, pentru a nu-i fi ameninţată poziţia în mod prematur.
Lui Moise nu i s-a întâmplat niciunul dintre aceste lucruri. El ştia că misiunea lui se va încheia curând dincoace de Iordan şi că nu va pune piciorul în Ţara Făgăduită. El trăia o anumită amărăciune a acestei situaţii, dar nu blama pe nimeni pentru propriile insuccese. Moise era resemnat şi îşi accepta condiţia. Viziunea sa cu privire la planul divin era mult prea clară pentru a se crampona de poziţia sa de frunte. El avea în vedere obiectivele lui Dumnezeu, iar interesele personale nu-şi găseau locul în tablou.

Pentru Moise, Iosua nu a reprezentat o ameninţare, ci o binecuvântare. De multă vreme, Iosua se afla prin preajma lui Moise, fiindu-i util şi binevoitor. Moise şi-a pregătit din timp succesiunea, formând oameni care să poată duce misiunea mai departe. Dumnezeu a onorat cu prezenţa şi Duhul Său strădaniile lui Moise, iar la încheierea perioadei sale de lucrare nu s-a creat niciun fel de criză de conducere. Duhul Domnului era peste Iosua şi acest lucru garanta o continuitate fericită în mersul poporului ales.

Succesul la un pas de tine

:

Cum vei proceda când trebuie să oferi locul succesorului! Timpul va aduce un asemenea moment. Acţionează cu demnitate şi decenţă!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor