Iosua – locul prezenței divine

Şi Căpetenia oştirii Domnului a zis lui Iosua: „Scoate-ţi încălţămintea din picioare, căci locul pe care stai este sfânt” Şi Iosua a făcut aşa. Iosua 5:15

Pentru noi poate părea ciudată porunca scoaterii încălţămintei din picioare, dar pentru Iosua lucrul acesta era cât se poate de normal. Pentru el, însemna că Dumnezeu era prezent acolo şi se impunea respectul cuvenit. Aşa cum pentru noi descoperirea capului este un semn de respect faţă de un loc sfânt, la fel era şi pentru Iosua scoaterea încălţămintei.
Iosua trebuia să ştie că Dumnezeu Se afla în apropierea taberei lui Israel şi era interesat de viaţa şi luptele poporului Său. Nimic nu putea fi mai aducător de siguranţă şi încurajare pentru proaspătul conducător aşezat în funcţie, decât interesul lui Dumnezeu şi simţământul prezenţei Sale. Faptul că Iosua s-a conformat imediat acestei cerinţe face evident faptul că el a înţeles semnificaţia gestului cerut. El îşi arăta astfel interesul pentru ceea ce avea Dumnezeu să-i spună.

În operaţiunea plină de pericole care urma să înceapă chiar de a doua zi, încurajarea divină era de cea mai mare importanţă. Dacă Iosua era încredinţat că Dumnezeu îl asistă în luarea ţării Canaanului, luptele care urmau să înceapă aveau să-l streseze mai puţin.

Practic, în locul prezenţei lui Dumnezeu, omul se simte şi se comportă într-un mod aparte. Acolo se poate înţelege mai bine pe sine. Acolo îşi poate accepta mai uşor misiunea şi poate distinge mai clar voia lui Dumnezeu. În locul prezenţei divine, omul începe să privească lucrurile din perspectiva lui Dumnezeu. Socotelile şi planurile de viitor se fac mai înţelept şi realist. Perspectiva asupra viitorului este mai clară şi interpretarea lecţiilor din trecut este mai realistă.

Succesul la un pas de tine

:

Unde poţi găsi un loc al prezenţei divine, pentru a fi mai în siguranţă? Formează-ţi obiceiul de a te retrage într-un loc liniştit, unde să poţi să te ocupi de tine şi de misiunea ta!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor