Gabaoniții – viclenie și credulitate

Ei i-au răspuns: „Robii tăi vin dintr-o ţară foarte depărtată, pentru faima Domnului, Dumnezeului tău; căci am auzit vorbindu-se de El de tot ce a făcut în Egipt.” Iosua 9:9

Este uimitor cât de repede şi uşor pot fi păcăliţi oamenii, chiar şi cei cu experienţă. Probabil că însăşi competenţa lor recunoscută îi face să lase garda jos, astfel încât viclenia celorlalţi îi găseşte descoperiţi şi într-un moment de neatenţie.
Atitudinea prietenoasă a lui Iosua faţă de gabaoniţi este cea mai clară dovadă de credulitate, iar aceasta nu este nici lăudabilă, nici scuzabilă. Israel ar fi fost scutit de o mulţime de încurcături dacă Iosua ar fi întrebat pe Domnul cum trebuie să procedeze cu aceşti drumeţi aparent veniţi de departe. Este posibil ca Dumnezeu să nu-i fi cerut lui Iosua neapărat nimicirea lor, iar Israel ar fi fost scutit de încheierea unui tratat de prietenie smuls prin viclenie, fals şi uz de fals.

Pentru a-şi atinge scopul, gabaoniţii au vorbit foarte laudativ la adresa lui Dumnezeu şi a poporului Său. Acest lucru era la graniţa cu măgulirea şi se vede că socotelile oaspeţilor au ieşit foarte bine. Ei au obţinut un acord scris, în baza căruia puteau spera că vor fi lăsaţi cu viaţă.

Cât de amară trebuie să fi fost decepţia lui Iosua în momentul în care şi-a dat seama că a fost tras pe sfoară în modul cel mai grosolan! Era jenat de faptul că s-a purtat copilăreşte, fără să bănuiască în ce încurcătură a intrat.

De același autor

Este interesant că nici chiar atunci când şi-a dat seama de gravitatea situaţiei, Iosua nu a căutat sfat de la Domnul, care, în ciuda greşelii lui, l-a sprijinit imediat în apărarea Gabaonului. Acest lucru arată cât de mare este bunătatea divină, chiar şi atunci când oamenii Săi încep să lase de dorit.

Succesul la un pas de tine

:

Poţi să-ţi dai seama care este graniţa dintre încredere şi credulitate? Nu te lăsa păcălit de rutină şi mai verifică încă o dată veridicitatea faptelor!

Comentariile sunt închise

Devotionale Audio

Gabaoniții - viclenie și credulitate - 2019. Poţi să-ţi dai seama care este graniţa dintre încredere şi credulitate? Nu te lăsa păcălit de rutină şi mai verifică încă o dată veridicitatea faptelor! pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.