Iosua – alegere personală

Şi dacă nu găsiţi cu cale să slujiţi Domnului, alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi: sau dumnezeilor cărora le slujeau părinţii voştri dincolo de Râu, sau dumnezeilor amoriţilor în a căror ţară locuiţi. Cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului. Iosua 24:15

Spre încheierea lucrării publice a lui Iosua, Israel începuse deja să încline vizibil în favoarea idolatriei canaanite. La aceasta se adăuga încă o serioasă moştenire păcătoasă din trecut. Venise timpul unei confruntări pe această temă. Dumnezeu Se arătase binevoitor cu poporul şi acesta începuse să-şi ia în stăpânire moştenirea şi să se aşeze în ţară. Războiul era pe sfârşite şi, odată cu intrarea într-o nouă etapă de dezvoltare, erau necesare precizări foarte clare ale poziţiei lui Israel faţă de Dumnezeu.
Experienţa de o viaţă l-a învăţat pe Iosua că mulţimea argumentelor logice şi istorice nu conduce întotdeauna la alegerea corectă. El ştia că adesea deciziile sunt motivate mai degrabă de starea de moment decât de cântărirea matură a argumentelor. În asemenea situaţii, exemplul bun este mai eficient decât elocvenţa, logica şi argumentaţia. Inima îşi are legile ei, iar creierul dă adesea dovadă de inteligenţă emoţională. Pare că Iosua era perfect conştient de aceste lucruri.

Lăsându-i poporului şi mai-marilor lui libertatea de a decide cui să slujească, Iosua îi face să-şi simtă responsabilitatea. El reuşeşte acest lucru prin faptul că îşi asumă şi îşi afirmă propria responsabilitate, dorind ca cei prezenţi să facă la fel.

De același autor

Efectul s-a produs pe loc. Poporul a făcut alegerea cea bună, pe care nu a întârziat să şi-o exprime foarte clar şi puternic. Ca un bun conducător spiritual, Iosua nu s-a arătat mulţumit până când poporul nu a accentuat alegerea bună pe care o făcuse.

Succesul la un pas de tine

:

Ai tăria să-ţi afirmi poziţia personală şi să o dai de exemplu? Uneori acest procedeu va fi mult mai eficient decât o mulţime de argumente luate din cărţi.

Comentariile sunt închise

Devotionale Audio

Iosua - alegere personală - 2019. Şi dacă nu găsiţi cu cale să slujiţi Domnului, alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi: sau dumnezeilor cărora le slujeau părinţii voştri dincolo de Râu, sau dumnezeilor amoriţilor în a căror ţară locuiţi. Cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului. Iosua 24:15 pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.