Otniel – patruzeci de ani de pace

Copiii lui Israel au strigat către Domnul, şi Domnul le-a ridicat un izbăvitor, care i-a izbăvit: pe Otniel, fiul lui Chenaz, fratele cel mai mic al lui Caleb… Ţara a avut odihnă patruzeci de ani. Judecători 3:9,11

Perioada judecătorilor a fost un timp de tranziţie şi instabilitate.

Scriitorul cărţii Judecători sesizează că pe vremea aceea nu era împărat în Israel, ceea ce înseamnă că domneau dezordinea, confuzia şi decăderea generală.

Otniel este primul judecător dintr-un şir lung de nume care au intrat în istoria lui Israel ca izbăvitori de neam. Se face menţiunea că venirea sa la conducere este rezultatul rugăciunilor de pocăinţă şi întoarcere ale poporului. Ridicarea sa este atribuită intervenţiei lui Dumnezeu.

De același autor

Poate că nu este lipsit de importanţă faptul că Otniel este un nepot al lui Caleb. Cu siguranţă că acesta avea destule cunoştinţe despre valoarea personală a înaintaşului său. Dincolo de bagajul de informaţii, el beneficia şi de o anumită moştenire spirituală a familiei.

Simpla menţiune că ţara a avut odihnă patruzeci de ani se referă la faptul că lucrurile se aflau sub control. Oamenii puteau să-şi lucreze în linişte pământurile şi să culeagă fără teamă roadele. Dar dincolo de această odihnă, se subînţeleg truda şi activitatea plină de energie a judecătorului de a menţine această stare de pace.

Această perioadă a avut totuşi un sfârşit care nu este doar o consecinţă a dispariţiei lui Otniel, ci şi a apostaziei pe care un timp de prosperitate îl aduce cu sine.

Succesul la un pas de tine:

Ce riscuri crezi că presupun prosperitatea şi progresul economici? Cu cât eşti mai dispus să iei în consideraţie aceste riscuri, cu atât vei fi mai ocrotit de surprize neplăcute!

Comentariile sunt închise

Devotionale Audio

Otniel - patruzeci de ani de pace - 2019. Ce riscuri crezi că presupun prosperitatea şi progresul economici? Cu cât eşti mai dispus să iei în consideraţie aceste riscuri, cu atât vei fi mai ocrotit de surprize neplăcute! pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.