Otniel – patruzeci de ani de pace

Copiii lui Israel au strigat către Domnul, şi Domnul le-a ridicat un izbăvitor, care i-a izbăvit: pe Otniel, fiul lui Chenaz, fratele cel mai mic al lui Caleb… Ţara a avut odihnă patruzeci de ani. Judecători 3:9,11

Perioada judecătorilor a fost un timp de tranziţie şi instabilitate.

Scriitorul cărţii Judecători sesizează că pe vremea aceea nu era împărat în Israel, ceea ce înseamnă că domneau dezordinea, confuzia şi decăderea generală.

Otniel este primul judecător dintr-un şir lung de nume care au intrat în istoria lui Israel ca izbăvitori de neam. Se face menţiunea că venirea sa la conducere este rezultatul rugăciunilor de pocăinţă şi întoarcere ale poporului. Ridicarea sa este atribuită intervenţiei lui Dumnezeu.

Poate că nu este lipsit de importanţă faptul că Otniel este un nepot al lui Caleb. Cu siguranţă că acesta avea destule cunoştinţe despre valoarea personală a înaintaşului său. Dincolo de bagajul de informaţii, el beneficia şi de o anumită moştenire spirituală a familiei.

Simpla menţiune că ţara a avut odihnă patruzeci de ani se referă la faptul că lucrurile se aflau sub control. Oamenii puteau să-şi lucreze în linişte pământurile şi să culeagă fără teamă roadele. Dar dincolo de această odihnă, se subînţeleg truda şi activitatea plină de energie a judecătorului de a menţine această stare de pace.

Această perioadă a avut totuşi un sfârşit care nu este doar o consecinţă a dispariţiei lui Otniel, ci şi a apostaziei pe care un timp de prosperitate îl aduce cu sine.

Succesul la un pas de tine:

Ce riscuri crezi că presupun prosperitatea şi progresul economici? Cu cât eşti mai dispus să iei în consideraţie aceste riscuri, cu atât vei fi mai ocrotit de surprize neplăcute!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor