Şi spinul a răspuns copacilor: „Dacă în adevăr vreţi să mă ungeţi ca împărat al vostru, veniţi şi adăpostiţi-vă sub umbra mea; altfel, să iasă un foc din spin şi să mistuie cedrii Libanului.” Judecători 9:15
Istoria care a urmat după Ghedeon este plină de violenţă şi tristeţe.
Abimelec, unul dintre fiii lui cu o femeie din Sihem, a pus la cale o mişelie împreună cu locuitorii Sihemului şi i-a omorât în masă pe toţi cei şaptezeci de fraţi de la alte mame. El dorea să rămână singurul succesor la conducerea lui Israel. Numai Iotam, cel mai tânăr dintre ei, a scăpat cu viaţă.
Probabil că acest mod de a rezolva succesiunea era obişnuit pentru popoarele din Canaan, dar pentru Israel acest lucru era de o gravitate ieşită din comun.
La încheierea vieţii lui Ghedeon, poporul i-a cerut să instaureze dinastia familiei sale, dar acest om de o calitate morală exemplară a refuzat, afirmând că numai Dumnezeu va trebui să domnească peste poporul Său. Dar foarte curând după moartea lui Ghedeon, Israel s-a întors la idolatrie. În acest context se produc faptele lui Abimelec.
Iotam, singurul supravieţuitor al asasinatului politic în masă, foloseşte o parabolă pentru a descrie situaţia tragicomică în care se aflau locuitorii Sihemului lui Abimelec. Metafora spinului şi a cedrilor din Liban era o descriere fidelă a imposturii lui Abimelec. Umbra spinului a devenit proverbială din cauza inconsistenţei sale şi a neputinţei de a face faţă arşiţei zilei. În loc ca cedrii să ofere umbră altora, ei se refugiau la umbra spinului. Ce putea fi mai grăitor pentru situaţia jalnică în care se aflau aceşti oameni?
Succesul la un pas de tine:
Poţi deosebi reproducerile ieftine aşezate în locul lucrurilor autentice? Dacă priveşti cu atenţie, vei fi scutit de păcăleli gratuite!