Tola – ani de stabilitate

După Abimelec, s-a sculat Tola, fiul lui Pua, fiul lui Dodo, bărbat din Isahar, ca să izbăvească pe Israel; el locuia la Şamir, în muntele lui Efraim. Tola a fost judecător în Israel douăzeci şi trei de ani, apoi a murit şi a fost îngropat la Şamir. Judecători 10:1-2

Nu avem niciun fel de apreciere sau evaluare a celor douăzeci şi trei de ani ai domniei lui Tola. Probabil că nimic important nu a avut loc în acest interval de timp. În tăcerea acestui raport istoric se ascunde o lecţie de mare valoare practică. Suntem curioşi să ştim cum a reuşit acest judecător să menţină lucrurile în ordine? In tot cursul acestor ani şi al următorilor încă douăzeci şi doi, sub Iair, idolatria a fost ţinută la distanţă. Aceasta înseamnă că Tola a făcut ceva foarte bun pentru a păstra calitatea vieţii religioase a lui Israel.

Ştim din practică faptul că poporul se plictiseşte repede şi caută imediat ceva cu care să-şi umple timpul. Tola nu a lăsat lucrurile să ajungă atât de departe. El s-a gândit ce lucruri şi programe noi să mai dezvolte, pentru a împlini nevoia de creştere a poporului.

De același autor

Timpul de linişte din decursul domniei lui Tola a fost un timp de dezvoltare şi prosperitate. El a făcut ca viaţa zilnică a poporului să aibă sens. A oferit satisfacţii pentru cei harnici şi a încurajat pe cât mai mulţi să fie activi şi folositori. Munca zilnică poate fi o bună recompensă pentru ea însăşi, iar pe deasupra aduce bogăţie şi bunăstare. Cu siguranţă că Tola a acordat atenţie şi sărbătorilor, pe care le-a făcut adevărate ocazii de bucurie, descătuşare şi refacere. Echilibrul dintre muncă şi odihnă este unul din cele mai simple, dar eficiente secrete ale reuşitei.

Succesul la un pas de tine:

Cum depăşeşti blazarea şi rutina, care ar putea aduce plictiseală? Dacă eşti creativ, apucă-te de treabă, dacă nu eşti creativ, caută un colaborator creativ şi formează o echipă!

Comentariile sunt închise

Devotionale Audio

Tola - ani de stabilitate - 2019. Cum depăşeşti blazarea şi rutina, care ar putea aduce plictiseală? Dacă eşti creativ, apucă-te de treabă, dacă nu eşti creativ, caută un colaborator creativ şi formează o echipă! pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.