Iefta – nechibzuință dureroasă

Cum a văzut-o, el şi-a rupt hainele si a zis: „Ah! Fata mea! Adânc in.i loveşti şi mă tulburi! Am făcut o juruinţă Domnului, şi n-o pot întoarce „Judecători 11:35

Iefta se afla într-o situaţie cât se poate de dureroasă. Avusese un moment de exaltare şi sentimentele i-o luaseră înaintea judecăţii sănătoase. Neputând aprecia riscurile serioase la care se expunea şi la care-i expunea si pe alţii, Iefta a promis că va închina Domnului pe oricine îi va ieşi înainte, la întoarcerea sa de la război. Dacă ar fi stat puţin să se gândească, ar fi ajuns repede la concluzia că, oricum, cineva pe care îl iubea avea să facă acest lucru. Dar Iefta era sub influenţa propriilor sentimente şi judecata nu prea mai avea un cuvânt de spus.

Nu ştim exact la ce s-a referit Iefta atunci când a promis că va închina Domnului pe oricine îi va ieşi înainte. În uzanţa vremii, cine ar fi făcut un asemenea jurământ ar fi sacrificat pe altarul de jertfe fiinţa care ar fi fost subiectul juruinţei. Sunt destule motive să credem că acesta a lost cazul şi cu Iefta. Ne putem da seama de acest lucru după reacţia pe care a avut-o atunci când fiica sa, singurul său copil, l-a întâmpinat in prag cu timpane şi jocuri. Reproşul său este tardiv şi nu mai ajută la nimic.

Nesăbuinţă este cuvântul care se potriveşte acestei situaţii. Este lipsit de prevedere şi de chibzuinţă. Pare de neînţeles acest lucru la un om atât de lucid şi prevăzător ca Iefta, dar oricine poate face greşeli, nu-i aşa? Ele pot fi iertate, dar urmele lor vor rămâne ca lecţii dureroase pentru învăţarea altora.

Succesul la un pas de tine:

Cum te poţi proteja de dureri de inimă inutile? Cugetă de două ori şi vorbeşte o singură dată. Nu fi niciodată prea sigur pe tine şi nu te baza pe succesul din trecut. Ia aminte şi la greşelile de altădată; numai aşa vei reuşi!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor