Fiica lui Iefta – devotament și candoare

Ea i-a zis: „Tată, ai făcut o juruinţă Domnului, fă-mi potrivit cu ceea ce ţi-a ieşit din gură, acum când Domnul te-a răzbunat pe vrăjmaşii tăi, pe fiii lui Amon!” Judecători 11:36

Rareori găsim un moment mai plin de candoare ca acesta, în care fiica lui Iefta îşi încurajează tatăl să-şi împlinească juruinţă făcută Domnului. Nu aflăm nici urmă de rezistenţă sau reproş. Poate numai Isaac pe muntele Moria să mai fi trăit aşa ceva. Având în vedere finalul celor două scenarii, fiica lui Iefta excelează. În timp ce jertfa lui Isaac este cerută de Dumnezeu şi nu ajunge să se consume, închinarea fiicei lui Iefta nu este cerută de Dumnezeu, ci este oferită fără nicio constrângere de tatăl ei. Şi se pare că aceasta s-a consumat cu adevărat.

Amintirea acestei candori pline de devotament avea să fie consemnată prin statornicirea unei tradiţii în Israel, ca fetele să o sărbătorească pe fiica lui Iefta din Galaad, timp de patru zile pe an. Importanţa acordată acestei tinere fecioare ne convinge de faptul că viaţa şi faptele ei au avut un impact considerabil asupra celorlalte femei. Ele nu puteau să nu rememoreze un asemenea monument de puritate sufletească.

Atunci când anumite idealuri intră în atenţia noastră prin intermediul experienţei de viaţă a cuiva de lângă noi, suntem marcaţi pentru mult timp. Este un semn bun că inima omenească încă mai poate vibra la adevăratele valori şi le poate aprecia greutatea. Adevărul, dreptatea, cinstea, devotamentul si candoarea sunt unele dintre ele.

Succesul la un pas de tine:

Ai mai putea găsi pe cineva care să întruchipeze idealul de candoare şi puritate sufletească? Poate că nu va fi uşor, dar merită să cauţi. Până la urmă, vei găsi totuşi pe cineva.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor