David – respect și noblețe

După aceea, inima îi bătea, pentru că tăiase colţul hainei lui Saul. 1 Samuel 24:5

Caracterele de excepţie se vădesc în momente de excepţie. Se pare că omul arată cine este nu atunci când nu mai are ce să facă, ci atunci când are suficientă putere să poată face ce doreşte. Ne arătăm calităţile sau defectele faţă de cei care nu ni se pot împotrivi şi mai puţin faţă de cei pe care nu-i putem doborî.

Urmărindu-l pe David, Saul a intrat să doarmă în gura peşterii En-Ghedi, fără să ştie că David şi oamenii lui se aflau deja în fundul peşterii. Oamenii lui David au considerat că venise momentul când Dumnezeu îl dădea pe Saul în mâna lui, pentru a încheia odată războiul civil în care era angajată ţara. David însă avea o altă înţelegere acelei ocazii.

Pentru a-şi demonstra respectul faţă de funcţia publică a lui Saul şi lipsa oricărei intenţii de a-i face rău, David s-a mulţumit să-i taie doar un colţ din haină. După ce a săvârşit acest lucru, inima a început să-i bată cu putere la gândul că a ştirbit demnitatea împăratului.

Depărtându-se atât cât să fie în siguranţă şi cât să poată fi totuşi bine auzit, David i-a vorbit lui Saul, închinându-se cu tot respectul cuvenit. Se pare că vorbirea lui David l-a convins pe Saul de sinceritatea motivelor şi de buna sa credinţă.

Pentru Saul, cuvintele lui David au avut efectul unui duş rece. împăratul s-a scuturat ca trezit din somn şi a înţeles pentru un moment că se lupta pentru o cauză nedreaptă, iar nevinovăţia lui David a devenit evidentă. Frumuseţea lui de caracter a atins în acest moment una dintre cele mai înalte cote.

Succesul la un pas de tine:

Cum procedezi atunci când îţi cad în mână oamenii care ţi-au făcut rău? Nobleţea şi mărinimia nu trezesc niciodată sentimente de vinovăţie şi nici de răzbunare, aşa că foloseşte ocazia cât mai bine!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video