Amnon – pasiune ieftină

Apoi Amnon a urât-o foarte mult, mai mult decât o iubise. Şi i-a zis: „Scoală-te şi du-te!” 2 Samuel 13:15

Este impropriu spus că Amnon o iubise pe Tamar. Nici pasiunea oarbă şi nici violul nu au nimic de-a face cu iubirea. Dragostea înseamnă grijă şi răbdare plină de tandreţe; este aşteptare şi disciplină personală. Iubirea presupune şi pasiune şi voluptate, dar nu împotriva persoanei iubite, ci în favoarea ei. Nu, cu niciun chip, Amnon nu a iubit-o pe Tamar, ci doar a folosit-o ca obiect al plăcerii personale, în sensul cel mai josnic al cuvântului. Nu este de mirare că, atunci când şi-a revenit din nebunia momentului, Amnon a constatat că nu avea niciun sentiment de dragoste pentru Tamar, ci dimpotrivă, unul de dezgust şi respingere, aşa că s-a grăbit s-o izgonească. Până atunci, prezenţa ei era cea mai dorită; după consumarea plăcerii, această prezenţă era cel mai greu de suportat.

Ura lui Amnon pentru sora lui Tamar, după ce a înjosit-o, era o formă a dezgustului faţă de sine. El era total nemulţumit de ceea ce a reuşit să facă şi acum căuta o explicaţie şi un ţap ispăşitor. Nu putea fi unul mai potrivit ca sora lui, Tamar. Ea era de vină pentru toate cele întâmplate. Dacă nu ar fi fost ea, el ar fi fost scutit de sentimentul de vinovăţie şi de mustrările de conştiinţă care începuseră să-l chinuiască, gândea el.

Toate încercările lui Tamar de a-l face să renunţe la varianta lui şi să adopte o variantă normală parcă nici nu fuseseră spuse vreodată. Pasiunea cu care o dorise pe Tamar s-a transformat într-o altă pasiune, plină de resentimente şi ură. Aceste detalii au ceva de spus despre esenţa şi efectele păcatului. El promite cele mai mari satisfacţii, dar oferă cele mai rele urmări.

Succesul la un pas de tine:

Cum crezi că s-a simţit Tamar în timp ce fratele ei o alunga în stradă? Ia în consideraţie că un număr îngrijorător de femei cunosc personal acest sentiment. Ele merită grija noastră, pentru a se putea vindeca.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video