Sfatul dat pe vremea aceea de Ahitofel avea tot atâta putere ca şi când ar fi întrebat chiar pe Dumnezeu. Tot aşa era cu toate sfaturile lui Ahitofel, fie pentru David, fie pentru Absalom. 2 Samuel 16:23
Ahitofel îşi câştigase faima de a fi un sfătuitor de mare preţ. Cuvintele sale aveau greutatea cuvântului profetic. Era ca şi când chiar Dumnezeu ar fi vorbit prin gura sa. Cu toate că Ahitofel nu era un profet, el avea o asemenea capacitate de a pătrunde lucrurile, încât înţelepciunea sa devenise celebră. El l-a sfătuit pe Absalom cum să-şi construiască imaginea publică de care avea nevoie, pentru a păstra credincioşia şi respectul poporului de partea sa. Absalom a ocupat în mod evident locul lui David, intrând la ţiitoarele tatălui său în văzul întregului popor.
Acum Ahitofel se pregătea de următoarea mutare de efect. Aceasta ar fi fost cu adevărat nimicitoare pentru David. Iniţiativa lui Ahitofel era să-l surprindă pe împăratul fugar printr-un atac fulgerător, într-un moment în care nu se putea apăra foarte bine. Cu siguranţă că o asemenea lovitură l-ar fi nimicit pe David şi oamenii săi. Din punct de vedere militar, era mişcarea cea mai eficientă. Soarta războiului avea să fie hotărâtă deja în următoarele ore.
În acest context, influenţa lui Ahitofel nu era singurul element determinant. Huşai era un alt consilier care trebuia întrebat. Din interacţiunea celor două influenţe. Dumnezeu urma să aleagă cursul lucrurilor. Pentru a-Şi împlini planurile, uneori Dumnezeu nu face altceva decât administrează şi dă curs inteligenţelor umane. Providenţa divină şi înţelepciunea oamenilor lucrează adesea împreună.
Succesul la un pas de tine:
Ai grijă la cei care îţi dau sfaturi! Nu întotdeauna Dumnezeu lucrează prin intermediul lor!