Ieroboam – reforma neîntemeiată

Ieroboam a făcut o casă de înălţimi şi a pus preoţi luaţi din tot poporul, care nu făceau parte din fiii lui Levi. 1 Împărați 12:31

Reformele sunt arme cu două tăişuri. Ele pot duce la redresarea unei situaţii sau o pot înrăutăţi mai mult. Oricum, schimbarea pe care o aduce o reformă constituie o durere şi un stres considerabil, dar dacă direcţia acestei schimbări este şi greşită, atunci totul se va întoarce împotriva reformatorului şi a reformei însăşi.

Ieroboam, primul împărat peste împărăţia din Nord, s-a văzut din-tr-odată în faţa unei mari crize religioase. Din cauza scindării împărăţiei, era necesar un nou centru de închinare. Cum influenţa păgână era destul de puternică, această înnoire a fost orientată ca atare. Locul de închinare sugera mai degrabă cultul lui Baal şi al Astarteei decât să promoveze închinarea poruncită de Dumnezeu. Mai mult decât atât, personalul de cult a fost recrutat fără respectarea strictă a regulii cerute de Dumnezeu, şi anume ca numai fiii lui Aaron şi Levi să fie folosiţi în această slujbă.

Ca şi când nu ar fi fost destul, Ieroboam a reluat o idee mai veche de a folosi închinarea la viţelul de aur. În acest sens, a aşezat un viţel la Dan şi unul la Betel, declarând că aceştia reprezentau dumnezeul care l-a scos pe Israel din Egipt. Lucrurile au luat dimensiuni de-a dreptul groteşti atunci când însuşi împăratul a ţinut să oficieze jertfele aduse viţelului de aur. El a mers mai departe şi a adoptat o sărbătoare din ziua a cincisprezecea, luna a opta, ca sărbătoare naţională a lui Israel. Menţiunea textului Scripturii este relevantă atunci când spune că toate aceste reforme au fost făcute după bunul plac al împăratului. Această regulă a bunului plac s-a dovedit a fi de-a dreptul dezastruoasă.

Succesul la un pas de tine:

Ce rol joacă regula bunului plac în luarea deciziilor tale? Greşelile altora în acest sens pot fi o lecţie care nu trebuie uitată.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video