Ieroboam a făcut o casă de înălţimi şi a pus preoţi luaţi din tot poporul, care nu făceau parte din fiii lui Levi. 1 Împărați 12:31
Reformele sunt arme cu două tăişuri. Ele pot duce la redresarea unei situaţii sau o pot înrăutăţi mai mult. Oricum, schimbarea pe care o aduce o reformă constituie o durere şi un stres considerabil, dar dacă direcţia acestei schimbări este şi greşită, atunci totul se va întoarce împotriva reformatorului şi a reformei însăşi.
Ieroboam, primul împărat peste împărăţia din Nord, s-a văzut din-tr-odată în faţa unei mari crize religioase. Din cauza scindării împărăţiei, era necesar un nou centru de închinare. Cum influenţa păgână era destul de puternică, această înnoire a fost orientată ca atare. Locul de închinare sugera mai degrabă cultul lui Baal şi al Astarteei decât să promoveze închinarea poruncită de Dumnezeu. Mai mult decât atât, personalul de cult a fost recrutat fără respectarea strictă a regulii cerute de Dumnezeu, şi anume ca numai fiii lui Aaron şi Levi să fie folosiţi în această slujbă.
Ca şi când nu ar fi fost destul, Ieroboam a reluat o idee mai veche de a folosi închinarea la viţelul de aur. În acest sens, a aşezat un viţel la Dan şi unul la Betel, declarând că aceştia reprezentau dumnezeul care l-a scos pe Israel din Egipt. Lucrurile au luat dimensiuni de-a dreptul groteşti atunci când însuşi împăratul a ţinut să oficieze jertfele aduse viţelului de aur. El a mers mai departe şi a adoptat o sărbătoare din ziua a cincisprezecea, luna a opta, ca sărbătoare naţională a lui Israel. Menţiunea textului Scripturii este relevantă atunci când spune că toate aceste reforme au fost făcute după bunul plac al împăratului. Această regulă a bunului plac s-a dovedit a fi de-a dreptul dezastruoasă.
Succesul la un pas de tine:
Ce rol joacă regula bunului plac în luarea deciziilor tale? Greşelile altora în acest sens pot fi o lecţie care nu trebuie uitată.