Ahab – vinovăție reproiectată

  Abia a zărit Ahab pe Ilie şi i-a zis: „Tu eşti acela care nenoroceşti pe Israel?” 1 Împărați 18;17

  Mintea omenească este foarte complicată atunci când este vorba să-şi recunoască vinovăţia. Eul păcătos recurge la tot felul de mecanisme de protecţie pentru a evita să-şi asume responsabilitatea acţiunilor rele. Una dintre cele mai interesante scheme este reproiecţia. Folosind această metodă, omul vede la alţii ceea ce de fapt îi aparţine lui. Cu această ocazie, el transmite şi sentimentul de vinovăţie celor pe care-i poate acuza de propria sa vină. Lucrurile sunt cu atât mai interesante cu cât individul nu este conştient de acest mecanism automat de apărare.

  Comportamentul lui Ahab este un exemplu foarte clar de repro-iectare. Dând vina pe llie, el îşi protejează propria conştiinţă de vinovăţia faptelor nelegiuite, prin care a adus dezonoarea lui Dumnezeu şi judecata anilor de secetă peste poporul şi ţara lui Israel. Ahab chiar îşi imaginează că, dacă prorocul Domnului nu ar fi intervenit, Israel nu ar fi trebuit să sufere de secetă si sărăcie. Cu alte cuvinte, Ilie era vinovat de toate relele care se abătuseră asupra ţării pentru că el s-a rugat lui Dumnezeu să nu cadă ploaie peste ţară.

  Ahab era prea departe de Dumnezeu pentru a mai vedea că la baza acestor lucruri rele era orientarea sa către idolatrie şi neascultare.

  Faptul că Ahab se exprimă într-o formă interogativă este mai degrabă o figură de stil decât o întrebare adevărată. împăratul vrea să afirme categoric vinovăţia lui Ilie si nici nu este dispus să mai caute în altă parte sau să se recunoască pe sine ca vinovat.

  Succesul la un pas de tine:

  Crezi că reproiectarea se întâmplă adesea şi în modul tău de a căuta vinovatul? Cum nimeni nu poate scăpa de tot ce este specific omenesc, identifică şi elimină scuzele nefondate!

  Ahab - vinovăție reproiectată - 2019. Crezi că reproiectarea se întâmplă adesea şi în modul tău de a căuta vinovatul? Cum nimeni nu poate scăpa de tot ce este specific omenesc, identifică şi elimină scuzele nefondate!
  Ion Buciuman
  Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  A végső diadal

  „Mert még vajmi kevés idő, és aki eljövendő, eljő és nem késik. Az igaz pedig...

  Totul nou

  Tată drag, eu aleg să cred în făgăduinţa Ta de a face toate lucrurile noi. Astăzi Iţi dau Ţie tot ce este stricat în viaţa mea. Îţi mulţumesc pentru speranţa unui nou început. M-am rugat în numele lui Isus. Amin!

  Cerul jos și cerul sus

  Dacă vrem să vedem cerul, trebuie să avem cerul aici jos. Trebuie să avem și un cer în care să mergem. Trebuie să avem cerul în familiile noastre și, prin Hristos, să ne apropiem continuu de Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...