Ahab – vinovăție reproiectată

  Abia a zărit Ahab pe Ilie şi i-a zis: „Tu eşti acela care nenoroceşti pe Israel?” 1 Împărați 18;17

  Mintea omenească este foarte complicată atunci când este vorba să-şi recunoască vinovăţia. Eul păcătos recurge la tot felul de mecanisme de protecţie pentru a evita să-şi asume responsabilitatea acţiunilor rele. Una dintre cele mai interesante scheme este reproiecţia. Folosind această metodă, omul vede la alţii ceea ce de fapt îi aparţine lui. Cu această ocazie, el transmite şi sentimentul de vinovăţie celor pe care-i poate acuza de propria sa vină. Lucrurile sunt cu atât mai interesante cu cât individul nu este conştient de acest mecanism automat de apărare.

  Comportamentul lui Ahab este un exemplu foarte clar de repro-iectare. Dând vina pe llie, el îşi protejează propria conştiinţă de vinovăţia faptelor nelegiuite, prin care a adus dezonoarea lui Dumnezeu şi judecata anilor de secetă peste poporul şi ţara lui Israel. Ahab chiar îşi imaginează că, dacă prorocul Domnului nu ar fi intervenit, Israel nu ar fi trebuit să sufere de secetă si sărăcie. Cu alte cuvinte, Ilie era vinovat de toate relele care se abătuseră asupra ţării pentru că el s-a rugat lui Dumnezeu să nu cadă ploaie peste ţară.

  Ahab era prea departe de Dumnezeu pentru a mai vedea că la baza acestor lucruri rele era orientarea sa către idolatrie şi neascultare.

  Faptul că Ahab se exprimă într-o formă interogativă este mai degrabă o figură de stil decât o întrebare adevărată. împăratul vrea să afirme categoric vinovăţia lui Ilie si nici nu este dispus să mai caute în altă parte sau să se recunoască pe sine ca vinovat.

  Succesul la un pas de tine:

  Crezi că reproiectarea se întâmplă adesea şi în modul tău de a căuta vinovatul? Cum nimeni nu poate scăpa de tot ce este specific omenesc, identifică şi elimină scuzele nefondate!

  Ion Buciuman
  Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  A végső diadal

  „Mert még vajmi kevés idő, és aki eljövendő, eljő és nem késik. Az igaz pedig...

  Totul nou

  Tată drag, eu aleg să cred în făgăduinţa Ta de a face toate lucrurile noi. Astăzi Iţi dau Ţie tot ce este stricat în viaţa mea. Îţi mulţumesc pentru speranţa unui nou început. M-am rugat în numele lui Isus. Amin!

  Cerul jos și cerul sus

  Dacă vrem să vedem cerul, trebuie să avem cerul aici jos. Trebuie să avem și un cer în care să mergem. Trebuie să avem cerul în familiile noastre și, prin Hristos, să ne apropiem continuu de Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea ucenic

  Poate că ai și tu uneori sentimentul că locurile sunt ocupate, că alții au fost deja chemați, că ei știu deja totul. Nu lăsa descurajarea sau resemnarea să aibă controlul; acceptă atitudinea de voluntar. Implică-te acolo unde se ivește ocazia; fii prezent la acțiunile bisericii și ale familiei tale! Echipa lui Dumnezeu fie se va completa, fie se va lărgi și atunci vei primi legitimația de titular. Nu e nevoie să faci spectacol, ci slujește cu discreție; El va ști!

  Răbdarea este o roadă

  Dacă îi permitem lui Hristos să ne dea puterea de a exercita răbdarea atunci când avem nevoie ea, vom descoperi adevărata libertate care ne scoate de sub stăpânirea propriilor emoții, pentru a trăi ca aceia care au fost schimbați după asemănarea cu Hristos.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  „Csak az Úrban van minden igazság és erő”

  „Magamra esküdtem és igazság jött ki számból, egy szó, mely vissza nem tér: hogy minden...