Naum – sărbătoare și liniște

Iată pe munţi picioarele solului care vesteşte pacea! Prăznuieşte-ţi sărbătorile, ludo, împlineşte-ţi juruinţele! Căci cel rău nu va mai trece prin mijlocul tău, este nimicit cu desăvârşire… Naum 1:15

Există patru elemente care compun acest tablou profetic de linişte şi sărbătoare. Primul este aducătorul de veşti bune. Al doilea este cel rău. Al treilea şi al patrulea sunt sărbătorile şi juruinţele.

Aducătorul de veşti de pace vine de departe, ceea ce înseamnă că acolo lupta s-a consumat. Nu mai există riscul ca frontul să vină peste ţară. Dincolo de munţi a avut loc bătălia decisivă. Acolo a fost câştigată biruinţa şi vestitorul păcii aleargă peste înălţimi să transmită poporului cea mai bună ştire.

Cel rău nu va mai veni niciodată, pentru că vestitorul de pace i-a luat-o înainte. Nu mai există iminenţa năvălirii străine. Cel rău a fost nimicit cu desăvârşire. El a produs pierderi însemnate alor noştri, dar până la urmă a fost zdrobit fără drept de apel. Ca să vorbim în termenii Scripturii, el a înţepat călcâiul, iar lui i s-a zdrobit capul.

Sărbătoarea poate fi un element de ascultare şi împlinire a datoriei, dacă aceasta are de-a face cu sărbătorile sfinte. Aceste sărbători au fost poruncite pentru a fi ocazii de aducere aminte a faptelor lui Dumnezeu pentru poporul Său şi a planurilor Lui pentru viitor. Sărbătorile lui Iuda erau modalităţi de apărare împotriva idolatriei din jur.

Juruinţele lui Iuda erau făgăduinţe de ascultare în contextul legă-mintelor cu Dumnezeu. În timp ce Dumnezeu rămânea credincios acelor juruinţe. Iuda şi le călca fără să-i pese de urmări. Acum trebuia să fie altfel; şi putea fi mai bine.

Succesul la un pas de tine:

Poţi să-ţi găseşti locul în acest tablou de linişte şi sărbătoare?

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor