Servul credincios – fidelitate și discernământ

Cine este ispravnicul credincios şi înţelept, pe care-l va pune stăpânul său peste slugile sale, ca să le dea partea lor de hrană la vremea potrivită? Luca 12:42

Pentru a ilustra şi exemplifica portretul robot al conducătorului ideal, Mântuitorul a spus pilda servului credincios şi înţelept. În lipsa stăpânului, acesta trebuia să administreze casa şi oamenii în aşa fel încât acestea să se dezvolte în condiţii optime. Este dat aici modelul hrănirii personalului. Pentru a obţine cele mai bune performanţe, administratorul din pildă trebuia să îmbine armonios două calităţi personale de bază: fidelitatea faţă de stăpân şi puterea de pătrundere pentru a aplica această credincioşie la situaţiile concrete.

Credinţa sa faţă de stăpân constituie o motivaţie de primă mărime. Dragostea şi ataşamentul său trebuiau să străbată toate acţiunile sale. Dar el lucra cu oameni, şi credincioşia sa trebuia să ţină cont de acest aspect. Modul de hrănire şi întreţinere a celor din casă urma să determine şi ascultarea şi ataşamentul acestora faţă de cauza stăpânului. Dacă hrana avea să fie suficientă cantitativ şi de bună calitate, oamenii aveau să se simtă îngrijiţi şi apăraţi şi urmau să-şi facă în mod conştiincios treaba.

Orele de masă trebuiau de asemenea adaptate programului şi nevoilor personalului. Ştiind că masa la ore nepotrivite poate crea probleme pentru orele de odihnă, administratorul trebuia să se dovedească expert şi în această privinţă. Una peste alta, acest conducător trebuia să dovedească echilibru şi armonie în coordonarea generală a programului, cu un ochi permanent deschis spre nevoile oamenilor.

Succesul la un pas de tine:

În tensiunea dintre obiectivele de îndeplinit şi nevoile oamenilor, se va găsi totdeauna un punct de echilibru pentru eficienţă maximă.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video