Lazăr – punct și de la capăt

După ce a zis aceste vorbe, a strigat cu glas tare: „Lazăre, vino afară!” Ioan 11:43

Învierea lui Lazăr ocupă un capitol foarte lung al Evangheliei după loan. Celelalte două învieri raportate în Evanghelii ocupă un spaţiu mult mai mic. Mântuitorul a transformat această ocazie intr-o mare lecţie de viaţă spre viaţă.

Mai întâi, Hristos nu S-a grăbit să vină la Betania de îndată ce a aflat că Lazăr este bolnav. El dorea să sublinieze că Dumnezeu acordă atenţia egală atât celor care-L caută, îl ascultă şi au devenit prietenii Lui, cât şi celor care sunt departe şi sunt căutaţi de El. Hristos nu a favorizat ideea de rezolvare a lucrurilor pe bază de cunoştinţe, relaţii, preferinţe. El este un Dumnezeu al tuturor în mod egal: şi al celor de aproape, şi al celor de departe.

În al doilea rând, Hristos avea nevoie de o situaţie dramatică în care să intervină radical în familia prietenilor Săi din Betania. O vindecare oarecare nu ar fi fost ocazia căutată de El. Mântuitorul ştia că sufletul omenesc are nevoie de lecţii impresionante pentru a învăţa ceva de valoare. Moartea şi învierea lui Lazăr aveau să furnizeze o asemenea lecţie.

Înainte să facă vreo intervenţie directă asupra cazului, Isus Şi-a luat timp să discute pe îndelete cu cele două surori: Marta şi Maria, pentru a le oferi ocazia să-şi exprime simţămintele şi credinţa. Apoi, Mântuitorul le-a cerut celor prezenţi să se implice. Marta s-a opus, pentru că lucrul cerut de El era neplăcut şi greu de adus la îndeplinire. Dar Hristos a mers mai departe, învăţându-i pe ei şi învăţându-ne şi pe noi că nu putem evita astfel de situaţii. În cele din urmă, Hristos l-a chemat pe Lazăr afară. Abia acum existau toate condiţiile pentru ca intervenţia divină să se producă.

Succesul la un pas de tine:

Dumnezeu ne cere uneori să facem lucruri neplăcute şi grele pentru ca El să intervină magistral în viaţa noastră.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor