Nevasta lui Pilat – intervenție ineficientă

Pe când sta Pilat pe scaun, la judecată, nevastă-sa a trimis să-i spună: „Să n-ai nimic a face cu neprihănitul acesta, căci azi am suferit mult în vis din pricina lui.” Matei 27:19

Dumnezeu a încercat să ajungă la inima lui Pilat prin intermediul soţiei sale. Nu poate fi vorba de predeterminare în cazul lui Pilat din Pont, guvernatorul Iudeii, care i-a conferit procesului şi condamnării lui Hristos nota oficială a Imperiului Roman. Alegerea şi responsabilitatea personală au jucat rolul major în determinarea vinovăţiei sale, în condamnarea la moarte a Mântuitorului. Spălarea formală a mâinilor era mai degrabă o încercare disperată de liniştire a conştiinţei, decât o demonstraţie autentică de nevinovăţie.

Intervenţia nevestei lui Pilat s-a dovedit ineficientă, deşi forţa ei de acţiune era demnă de luat în serios. Visul soţiei sale ar fi putut fi pentru Pilat un argument definitiv în clasarea cazului lui Isus din Nazaret, dar preferinţa sa a mers în direcţia cererii arzătoare a conducătorilor religioşi ai iudeilor. Prins în focul încrucişat al evidenţelor de nevinovăţie şi al voinţei populare greşite, decizia guvernatorului a mers în mod deliberat în favoarea curentului opiniei publice. Demnitatea sa de roman adevărat a fost umbrită serios de alunecarea spre populism ieftin şi de circumstanţă.

La ziua judecăţii de pe urmă, Pilat nu se poate scuza cu argumente care să facă trimitere la nevoia de ordine şi armonie socială. Prin visul soţiei sale, Dumnezeu echilibra presiunea psihică sub care Pilat era silit să lucreze, dar el a ales greşit, în cunoştinţă de cauză.

Succesul la un pas de tine:

Dumnezeu va fi la fel de binevoitor şi va crea condiţii de alegere optime fiecăruia care vrea să ţină cont de voia Sa. Succes în bunele alegeri!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor