Petru – examen de corigență

A treia oară i-a zis Isus:„Simone fiul lui Iona, Mă iubeşti?” Petru s-a întristat că-i zisese a treia oară: „Mă iubeşti?” Şi l-a răspuns: „Doamne, Tu toate le ştii; ştii că Te iubesc.” Isus i-a zis: „Paşte oile Mele!” Ioan 21:17

Întreaga educaţie teologică a lui Petru putea fi cuprinsă într-o singură frază – a învăţa să iubeşti. Timp de trei ani şi jumătate el a urmat cursuri practice la lecţia de iubire, dar când s-a prezentat la examenul de sesiune, a picat în mod surprinzător. Proba era foarte simplă, surprinzător de simplă, şi poate tocmai de aceea l-a surprins nepregătit. Petru nu-şi dădea seama de nepregătirea sa şi nici nu putea admite calitatea slabă a rezultatelor la cursurile de iubire.
Testul de verificare era acela de a recunoaşte că e unul dintre cursanţii Maestrului, care Se afla acum în faţa judecătorilor. Când şi-a deschis gura să vorbească, chiar începuse să confirme realitatea uceniciei sale, dar deodată s-a întors brusc şi a pornit cu toată viteza în direcţia opusă. El s-a străduit apoi, cu cele mai puternice argumente pe care le avea la îndemână, să demonstreze că nici nu trecuse vreodată pe la cursurile de iubire ale Maestrului. Avea încă destule obiceiuri vechi pe care să le scoată la vedere pentru a-i convinge pe cei din jur că greşiseră atunci când începuseră să-l considere un cursant credincios al Maestrului.

Şi astfel, rezultatul căutat a fost obţinut, chiar fără prea mare greutate. Examenul a fost pierdut.

Pe malul Tiberiadei, Petru a fost invitat să-şi dea corigenţa la lecţia de iubire. Cele trei întrebări ale Maestrului au vizat numai şi numai această disciplină. Nivelul răspunsurilor sale nu era chiar de trecere, dar încrederea şi îndurarea divină aveau să completeze ce mai trebuia.

Succesul la un pas de tine:

Lecţia de iubire continuă. Verificările parţiale vin unele după altele. Examenul final se apropie. Disponibilitatea divină este aceeaşi.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor