Dimitrie argintarul – interes de breaslă

Un argintar, numit Dimitrie, făcea temple de argint de ale Dianei şi aducea lucrătorilor săi nu puţin câştig cu ele. Fapte 19:24

Aşa cum se întâmplă în toate marile centre turistice, industria suvenirurilor este o ocupaţie foarte rentabilă pentru localnici. Efesul era prin excelenţă un astfel de loc. Templul Dianei, cu toate dependinţele şi serviciile pe care le oferea închinătorilor şi curioşilor veniţi din toată lumea, devenise unul dintre cele mai vestite puncte de atracţie ale lumii antice. Vizitatorii doreau să plece cu o amintire de preţ, iar această dorinţă era foarte bine satisfăcută de mici machete de argint, preînchipuind marele templu.

Dimitrie Argintarul era unul dintre cei mai vestiţi lucrători în argint şi era dedicat trup şi suflet meseriei şi breslei meseriaşilor din domeniu. Atunci când Pavel a sosit la Efes, s-a stârnit mare vâlvă în legătură cu pericolul pe care el şi învăţătura sa o reprezentau pentru prosperitatea economică a zonei. Dimitrie Argintarul a organizat o întrunire a tuturor lucrătorilor argintari pentru a-i conştientiza de ameninţarea care venea din partea lui Pavel. Nu a lipsit mult până când teatrul să se umple de lume furioasă, stârnită de ideea lui Dimitrie.

Din fericire, puhoiul de lume nu a reuşit să-l identifice şi să-l tragă şi pe Pavel cu ei în teatru, deşi el ar fi dorit să meargă pentru a le vorbi oamenilor. Fraţii însă s-au opus, iar guvernatorii Efesului i-au transmis acelaşi mesaj. Mânia oarbă a gloatei era prea aprinsă pentru a mai avea oamenii răbdarea să asculte argumentele raţionale ale lui Pavel. Se pare că Providenţa lucra foarte bine prin glasul fraţilor şi chiar prin orientarea înţeleaptă a conducătorilor din Efes.

Succesul la un pas de tine:

Mânia stârnită a opiniei publice nu poate fi calmată totdeauna prin discursuri bine pregătite. Evitarea unui asemenea conflict poate fi o variantă mai înţeleaptă.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor