Logofătul din Efes – tact și chibzuință

Căci aţi adus aici pe oamenii aceştia care nu sunt vinovaţi nici de jefuirea templului, nici de hulă împotriva zeiţei noastre. Fapte 19:37

Logofătul din Efes s-a dovedit a fi un conducător de mase care-şi merita pe deplin onoarea postului ocupat. El a început să le vorbească celor adunaţi, prezentând lucrurile într-o manieră atât de simplă şi convingătoare, încât spiritele s-au liniştit pe dată. Nu e sigur dacă prezenţa lui Pavel ar fi avut acelaşi efect.

Omul legii le-a explicat oamenilor că această desfăşurare de forţe nu este de niciun folos. Nimeni nu poate face vreun rău Dianei şi templului ei, aşa că adunarea lor în sprijinirea zeiţei este neavenită şi fără folos. În ceea ce priveşte plângerea lui Dimitrie, numai un proces civil legal ar putea da câştig de cauză celor păgubiţi, iar teatrul nu era locul dedicat unor asemenea judecăţi.

Cât despre evreii pe care poporul îi târâseră în teatru, nu puteau fi învinuiţi nici de jefuirea templului şi nici de afirmaţii nepoliticoase împotriva zeiţei cetăţii. La urma urmei, a explicat logofătul, această adunare populară era ilegală şi organizatorii puteau fi traşi la răspundere penală. În aceste condiţii, emoţia adunării a scăzut brusc, iar logofătul a declarat întrunirea încheiată, lăsând poporul să plece în linişte acasă.

Logofătul din Efes a ştiut exact cum să intervină şi ce să spună pentru a aduce lucrurile sub control. Intervenţia sa face dovada experienţei şi competenţei în domeniul său de referinţă. Cuvintele lui înţelepte şi-au dovedit pe loc efectul, iar avertizările au descurajat continuarea zarvei, fără să rănească sau să ofenseze pe cineva.

Succesul la un pas de tine:

Lucrul cu mulţimile înfuriate cere calm şi chibzuinţă. În asemenea ocazii, cuvintele potrivite se pot dovedi de aur.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor