Felix – amânare legală

Felix, care ştia destul de bine despre „Calea” aceasta, i-a amânat zicând: „Am să cercetez pricina voastră până va veni căpitanul Lisias.” Fapte 24:22

Prins la mijloc, între presiunea iudeilor, care puteau să-i creeze neplăceri trimiţând rapoarte negative la Roma, şi nevinovăţia evidentă a lui Pavel, Felix caută o soluţie de amânare legală a dezbaterilor. El constată că ar avea nevoie de depoziţia căpitanului Lisias, aşa că suspendă audierile cu argumente dintre cele mai valide.

Motivul adevărat era însă altul. În expunerea sa, Pavel făcea referire la un subiect incomod pentru Felix: „calea” ascultării de Lege şi de proroci, care se termină cu învierea celor drepţi şi a celor nelegiuiţi. Acesta era un adevăr în faţa căruia guvernatorul nu se simţea tocmai confortabil. Sigur că faţă de laudele interminabile ale lui Terţul, „calea” prezentată de Pavel era la polul opus. Numai că, în timp ce cuvintele oratorului erau vorbe goale făcute să creeze impresie, expunerea lui Pavel aducea în atenţie lucruri de o mare solemnitate.

Pavel nu se dezicea pe sine nici chiar atunci când era vorba să-şi apere libertatea. Pentru el, aceasta era şansa de a vesti Evanghelia unui auditoriu rarisim, cu care nu avea să se mai întâlnească prea uşor, aşa că folosea ocazia pentru a-şi prezenta solia. Urmând pe calea Maestrului său din Nazaret, el convertea orice moment din viaţă în modalitate de a-şi împlini misiunea.

Amânarea legală a lui Felix nu este atât de mult un act de justiţie, cât este un mod personal de a se confrunta cu adevărul divin. El amână să ia decizii şi să opereze schimbări în viaţa personală, iar această şovăială se exprimă printr-o amânare legală.

Succesul la un pas de tine:

Se găsesc forme legale pentru aproape tot ceea ce dorim să facem, dar ceea ce este cel mai important este relaţia personală cu adevărul mântuitor. Acesta n-ar trebui blocat printr-o amânare legală.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor