Festus – decizie chibzuită

Atunci Festus, după ce s-a chibzuit cu sfetnicii lui, a răspuns: „De cezar ai cerut să fii judecat, înaintea cezarului te vei duce.” Fapte 25:12

Atunci când un lucru este bine chibzuit, el va fi recunoscut ca atare de mai mulţi. Soluţia propusă astfel va satisface mai multe nevoi şi căutări, în acelaşi timp. Pavel cere să fie judecat de cezar, pentru a ieşi din încurcătura în care viata îi era în mod serios ameninţată. Lucrul acesta se dovedeşte a fi o soluţie convenabilă şi pentru Festus, care are de înfruntat presiunea şi perfidia iudeilor, de care nu ştie cum să scape.

Aflând de cererea lui Pavel, Festus nu se grăbeşte să-i dea curs imediat, ci îşi ia răgazul să chibzuiască împreună cu sfetnicii săi. Ei examinează împreună argumentele pro şi contra şi ajung repede la concluzia că soluţia propusă de Pavel este reciproc avantajoasă.

Dacă ar fi să teoretizăm acest exemplu de înţelepciune, l-am putea încadra fără dificultate în categoria: „eu câştig, tu câştigi”. Este puţin probabil că Pavel face socoteli prea savante atunci când avansează cererea de a fi dus înaintea cezarului. El reacţionează simplu, pe baza experienţei de viaţă şi în contextul devoţiunii personale şi a legăturii sale cu Dumnezeu. Concluzia la care ajunge se dovedeşte a fi deosebit de valoroasă şi este apreciată corespunzător şi de Festus.

Cât despre iudei, aceştia trebuie să se recunoască înfrânţi şi neputincioşi în ciuda zelului lor orb de a-l omorî pe Pavel. În situaţia în care Pavel avea să fie condus la Roma sub escortă imperială, planul lor de a-l linşa într-un moment de neatenţie al gărzii era din ce în ce mai puţin realizabil.

Succesul la un pas de tine:

Formula „eu câştig, tu câştigi” nu este nouă în practică, dar continuă să fie eficientă şi chiar inspirată şi salvatoare. O poţi încerca!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor