În ziua aceea, la numărul ucenicilor s-au adăugat aproape trei mii de suflete.
Faptele 2:41
Afilierea este un fenomen natural care are loc atunci când un individ sau un grup constată similitudini cu un grup mai mare și, în consecință, se alipește și se integrează în grupul de bază. Cei botezați în Ziua Cincizecimii au descoperit cu bucurie că există deja un număr de credincioși organizați într-o structură și au fost foarte doritori să aparțină acestei organizații. Este de înțeles că, la momentul respectiv, biserica nu avea o structură prea diversificată și specializată, dar pentru faza aceea de început lucrurile funcționau destul de bine, suficient pentru a atrage pe cineva să facă parte din această familie de credință.
Odată cu venirea unui grup masiv în biserică, forța numerică și economică a acesteia a cunoscut un salt cantitativ. Fiecare nouă afiliere sporea atât forța de propagare, cât și vizibilitatea bisericii. În următoarele decade, creșterea bisericii a cunoscut un trend ascendent atât numeric, cât și calitativ, dar după trecerea în cel de-al doilea secol de existență, afilierea a început să creeze necazuri bisericii. În dorința de popularitate, biserica a început să facă anumite compromisuri privind calitatea spirituală a noilor veniți. Afilierea unui număr prea mare de oameni insuficient convertiți a dus în mod inevitabil la coborârea standardelor în viața practică a credincioșilor. Doctrina a început să devină neclară, iar practicile de cult s-au înstrăinat treptat de modelul biblic de la început.
În cele din urmă, însăși afilierea a avut de pierdut. Biserica a început să-și piardă forța de atracție pe care o avea cândva, iar în această situațieîncetat să mai crească numeric, dar, ceea ce a fost și mai rău, biserica a început să-și piardă calitatea vieții spirituale. În asemenea condițiia apărut un fenomen contrar afilierii, și anume scindarea. Grupuri de credincioși au început să se coaguleze în jurul unor conducători schismatici și au părăsit biserica odată cu aceștia.
Creștinismul actual este marcat de cele două fenomene aflate în tandem:afiliere și separare. Fiecare dintre ele trebuie analizate matur și cu discernământ, pentru a acționa după cea mai bună lumină care vine din Cuvânt.
Doamne, eu rămân afiliat familiei Tale de credință, rămân atașat de adevărul și neprihănirea Ta. Fii preamărit în toate. Amin!