CADRU

În locul acesta nu-i obicei să se dea cea mai tânără înaintea celei mai mari.
Geneza 29:26

Așteptările lui Iacov și manevrele lui Laban cunosc o defazare destul de stânjenitoare. După șapte ani de slujire zeloasă, Iacov se așteaptă ca efortul său să se bucure de prețuirea și respectul cuvenit, dar mare este surpriza sa atunci când constată o rocadă ieftină și lipsită de logică, cel puțin din punctul lui de vedere.

Răspunsul lui Laban este cât se poate de neașteptat. „Pe aici pe la noi sunt niște reguli, înțelegi? Ce vrei tu nu se poate. Era de datoria ta să deschizi ochi și să-ți dai seama de cadrul cultural în care ai venit să trăiești. Foarte bine că dorești mâna Rahelei, dar acest lucru se poate numai după căsătoria Leii. Trebuia să știi că așa merg lucrurile aici, la noi. De acum încolo deciziile îți aparțin.”

Cadrul cultural are un cuvânt foarte greu de spus în modul de desfășurare al vieții sociale. Mi-a povestit un prieten, care a crescut la casa de copii, despre șocul pe care l-a avut când și-a vizitat prima dată familia naturală din care plecase. Când s-a trezit dimineața a constatat că îi dispăruseră toți banii și toate lucrurile personale din buzunare. La obiecțiunea sa, familia i-a răspuns foarte simplu: „Pe aici sunt alte reguli. Tot ce ai tu este al nostru. Aici nu există proprietate privată, ci doar proprietate comună. Trebuia să știi acest lucru mai dinainte.”

Cadrul tradițiilor de familie formează un mediu care face să se desfășoare normal toate aspectele vieții sociale, personale și religioase. Acesta trebuie cunoscut și aplicat în mod corespunzător. Ignoranța în acest domeniu, poate deranja grav bunei înțelegeri și confortului.

Doamne, deschide-mi ochii să văd și să fiu pe fază cu toate aspectele cadrului social în care mă aflu, pentru a putea sluji cât mai bine celor din jur. Îți mulțumesc pentru toate. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor