RACLĂ

Apoi, S-a apropiat și S-a atins de raclă. Cei ce o duceau s-au oprit. El a zis: „Tinerelule, scoală-te, îți spun!”
Luca 7:14

Sicriul a devenit cu timpul un simbol al morții. Patru scânduri (în realitate sunt mai multe) este expresia pentru final de călătorie (deocamdată). Emoția pe care o declanșează cuvântul „sicriu” este cât se poate de evidentă. Dacă se poate să o ocolim sau să nu avem de-a face cu ea, ar fi mai bine, dar nu se poate. Atunci, ce avem de făcut?

Iată o posibilă soluție! Întâlnirea de gradul trei. La poarta satului Nain se întâlnesc două cortegii. Unul dintre ele poartă o raclă și este format din oameni în doliu veniți să mângâie o mamă văduvă care își conduce la mormânt pe singurul fiu, singura ei sursă de sprijin și speranță. Celălalt cortegiu este plin de viață și promisiune și este format din Învățătorul oamenilor, ucenicii Lui și o mulțime de oameni care doresc să mai asculte cuvintele pline de bucurie șipace divină. Cele două cortegii sunt pe punctul de a trece unul pe lângă celălalt, dar acest lucru nu se va întâmpla și acum.

Isus nu poate trece nepăsător pe lângă o asemenea ocazie de a face bine. El face semn cu mâna și cele două alaiuri se opresc. Domnul vieții se adresează direct tinerelului din raclă pe care îl cheamă să se ridice. În clipa următoare, mama își primește înapoi fiul viu și nevătămat. Doliu ei se transformă în cântare de laudă și preamărire.

Noi ne aflăm în unul dintre cele două cortegii. Suntem fie alături de cei care plâng, fie alături de cei care se bucură. În ambele situații, Personajul principal este Învățătorul de care depinde atât alinarea durerii, cât și susținerea bucuriei și bunei dispoziții. Cuvintele Maestrului se adresează direct mortului pe care îl cheamă la viață. Aceste cuvinte transformă racla din simbol al pierderii în simbol al bucuriei vieții. Important este ca cel din raclă să audă și să se miște conform cu porunca lui Isus.

Doamne, moartea spirituală este la fel de tristă ca cea fizică, dar am speranța că prin cuvintele Tale vei stârni și în mine viața cea nouă și curată. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor